Promet+

Politika zasebnosti

Razvijalci aplikacije Promet+ dajemo velik pomen zaščiti zasebnih podatkov in odgovornemu ravnanju z njimi.

Da bi lahko najbolje izkoristili vse možnosti, ki jih ponuja Promet+, se v nekaterih primerih obdelujejo tudi nekateri vaši osebni podatki.

Ta dokument v nadaljevanju opisuje način obdelave informacij in podatkov za različne namene in za prikaz možnosti, ki jih ponuja aplikacija Promet+. S pomočjo te aplikacije lahko najdete kraje in naslove na zemljevidu, jih povežete med seboj ter pridobite s tem povezane vsebine. Na zemljevidu lahko locirate tudi sebe.
Vse te podatke uporabljamo zato, da vam lahko zagotovimo čim boljšo storitev. Pri tem storimo vse, kar je v naši moči, da zaščitimo vašo zasebnost. Prav tako zagotavljamo ustrezno zaščito osebnih podatkov. Predvsem z lokacijskimi podatki ravnamo še posebej previdno.

Lastnik aplikacije Promet+

Lastnik aplikacije Promet+ je Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d. (DARS), s sedežem na naslovu: Cesta XIV. Divizije 4, 3000 Celje.

O aplikaciji Promet+

Z aplikacijo Promet+ boste vedno na tekočem z aktualnim dogajanjem na vseh pomembnih cestah v Slo0veniji. Aplikacija ponuja sveže podatke o gostoti prometa in potovalnih časih, prometne informacije, cestne kamere, seznam postajališč in njihovo ponudbo. Aplikacija je zasnovana tako, da jo lahko vozniki varno uporabljajo med vožnjo. Za nemoteno in varno pot preverite koristne informacije o vinjetah in prometni koledar. Aplikacija omogoča vnos poti in pregled vseh aktualnih informacij na zemljevidu Slovenije.

Informacije zagotavlja Prometnoinformacijski center za državne ceste.

Aplikacija uporablja piškotke in druge načine lokalne hrambe podatkov. To so majhne datoteke, ki jih ob obisku naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Lokalno hrambo podatkov uporabljamo za hranjenje vaših uporabniških nastavitev in za optimizacijo delovanja aplikacije.

Če ne želite, da se podatki hranijo lokalno, lahko shranjene podatke zbrišete in nadaljnje shranjevanje onemogočite s pomočjo nastavite4v vašega brskalnika.

Uporaba aplikacije Promet+ je brezplačna.

Katere podatke zbiramo?

Z uporabo aplikacije se nekateri podatki procesirajo pri vseh uporabnikih, nekateri pa le v primeru, da se v aplikacijo posebej prijavite.

Podatki, ki se zbirajo pri vseh uporabnikih:

-          Tehnične informacije o vašem telefonu (vrsta naprave, en ali več naključno dodeljenih identifikatorjev, ki se nanašajo na vašo sejo in se spreminjajo v časovnem intervalu 6 ur).

-          Jezik, v katerem uporabljate aplikacijo.

-          Moje poti, ki jih vnesete v aplikacijo.

-          Moje vsebine, ki jih vnesete v aplikacijo.

-          Podatki o uporabi aplikacije: podatki o preteklih poteh (anonimizirani in v primeru vašega pristanka), podatki o uporabi dodatnih možnosti ter nastavitve, ki ste jih označili v aplikaciji. 

Če daste dovoljenje, pri vseh uporabnikih, ne glede na to, ali se v aplikacijo prijavite, zbiramo še naslednje podatke:

-          Podatki o lokaciji uporabnika. Tu gre za podatke o natančni lokaciji, smeri, hitrosti in času, kdaj so bili ti podatki izmerjeni.

Te podatke v anonimizirani obliki potrebujemo za izboljšanje izračunavanja gostote promete in potovalnih časov na posameznih odsekih. Več informacij o tem navajamo v nadaljevanju tega dokumenta.

Podatki, ki se zbirajo pri uporabnikih z uporabniškim računom:

-          Kontaktni podatki (vaš elektronski naslov in geslo).

Te podatke potrebujemo zato, da lahko zagotovimo storitve, ki jih aplikacija ponuja, ter za pravilno delovanje aplikacije.

Namen uporabe podatkov  

Navedene zbrane podatke uporabljamo za naslednje namene:

-          Za zagotovitev storitev: prikaz relevantnih prometnih informacij na vaši lokaciji in procesiranje prometnih sporočil, zagotavljanje informacij o vneseni poti ipd.

-          Za izračun (zgodovinskih) potovalnih informacij, kot so podatki o zastojih). Te podatke posredujemo tudi tretjim osebam, in sicer anonimno in tako, da jih ni mogoče več povezati z vašim telefonom ali katerim koli drugim osebnim podatkom.

-          Za izboljšanje naših storitev, npr. z vpogledom v to, katere storitve ali njihovi deli so popularni ali ne in katere funkcije lahko še izboljšamo.

-          Za pripravo statističnih analiz glede uporabe naših storitev.

-          Za nadaljnjo zaščito naših storitev pred zlorabami.

-          Za zagotavljanje dolžnosti, ki nam jih nalaga zakon.

-          Za reševanje sporov.

-          Za ostale namene, za katere ste nam dali posebno soglasje.

Pri uporabnikih z uporabniškim računom uporabljamo zbrane podatke še za naslednje namene:

-          Za delovanje dodatnih storitev, kot so naročanje na e-sporočila z različnimi vsebinami in za sinhronizacijo zbirk. Ko se prijavite v aplikacijo, poskušamo samodejno sinhronizirati vaše zbirke in nastavitve povezane z vašim računom.

-          Za kontakt z vami – če npr. želite ponastavitev gesla preko e-pošte.

Posredovanje podatkov tretjim osebam

Vaše osebne podatke bomo posredovali tretjim osebam le v primeru:

-          vašega soglasja,

-          tretjim osebam, ki po našem naročilu in v našem imenu obdelujejo osebne podatke,

-          ko bodo obstajale zakonske zahteve, da to storimo.

Edini podatki, ki jih posredujemo tretjim osebam v drugih primerih, so podatki na agregirani ravni oz. združeni podatki, ki jih ni več mogoče izslediti oz. povezati s posamezno mobilno napravo ali s posameznikom. Gre za podatke o prometnih tokovih oz. statistične podatke o količini prometa na posamezni cesti.

Uporaba in shranjevanje podatkov o lokaciji

Ob uporabi aplikacije Promet+ bodo na podlagi vašega predhodnega soglasja uporabljeni in shranjeni tudi podatki o lokaciji. Za vsako pot bodo zabeleženi prevožena pot, datum, čas in hitrost.

To je urejeno s t.i. anonimizacijo in sicer na spodaj opisan način.

Podatki, ki jih zbiramo, so anonimizirani. Glavni ukrepi, ki jih uporabljamo so:

-          Seji se dodeli naključni identifikator, ki se spremeni vsakih 6 ur.

-          Aplikacija ne pošilja podatka o lokaciji, dokler ne prevozite vsaj 500 m od začetne lokacije.

Varnostni ukrepi

Razvijalci aplikacije Promet+ bomo uporabili primerne tehnične in organizacijske ukrepe za zaščito vaših osebnih podatkov pred izgubo ali pred kakršno koli obliko zlorabe.

Zakonska podlaga za uporabo vaših osebnih podatkov

Znotraj aplikacije Promet+ uporabljamo vaše osebne podatke na podlagi naslednjih pravnih podlag:

-          Izvedba dogovora/pogodbe z vami

Vaše osebne podatke uporabljamo, da lahko uresničimo svoje dolžnosti, ki nam jih nalagajo pogoji uporabe aplikacije Promet+.

Vaše soglasje
Promet+ vam omogoča aktiviranje dodatnih izbirnih vsebin oz. funkcionalnosti z aktiviranjem možnosti beleženja lokacijskih podatkov. Ko to funkcionalnost aktivirate, začnemo uporabljati nekatere vaše osebne podatke na podlagi vašega soglasja. Soglasje lahko kadarkoli umaknete, in sicer tako, da spremenite možnosti v Nastavitvah.
Prosimo upoštevajte, da so nekatere funkcionalnosti v aplikaciji na voljo samo na podlagi takega soglasja.

Kako dolgo hranimo osebne podatke?

Prizadevamo si, da bi zbirali le tiste osebne podatke, ki so nujno potrebni za namen, za katerega so zbrani, in da bi jih hranili le tako dolgo kot je nujno potrebno za ta namen.

Čas hranjenja osebnih podatkov in kriteriji, ki določajo ta čas, so odvisni od narave osebnih podatkov in namena, za katerega so zbrani. Na primer osebni podatki, ki so povezani z upravljanjem vašega uporabniškega računa (kot npr. e-naslov, vsebina računa in nastavitve) se vzdržujejo toliko časa, dokler jih ohranjate sami v okviru svojega računa. Ostali podatki, kot npr. beleženje vaših aktivnosti v okviru aplikacije, se tipično vzdržujejo le kratko obdobje preden so anonimizirani.

Vaše pravice

Umik soglasja

Aplikacija omogoča, da deaktivirate možnost beleženja lokacijskih podatkov. Ko deaktivirate to možnost, tudi umaknete soglasje za beleženje teh podatkov. Umik soglasja ne zadane podatkov, ki so bili shranjeni pred umikom, temveč se nanaša samo na prihodnje lokacijske podatke. Nadalje, umik soglasja pomeni le, da ne uporabljamo več podatkov o vaši lokaciji. Uporaba ostalih podatkov ostane.

 

Pravica do vpogleda v podatke, popravka ali izbrisa podatkov

Ker imate zakonsko pravico vedeti, kakšne vaše osebne podatke uporablja aplikacija Promet+, smo pripravili posebno funkcionalnost, kjer boste to lahko pogledali. To bo možno le v okviru vašega uporabniškega računa, saj je za nas zelo pomembno, da smo gotovi, komu te podatke posredujemo. Svoje osebne podatke lahko pogledate v aplikaciji Promet+ v poglavju Nastavitve, ali na portalu promet.si.

Popravek, dopolnitev ali izbris osebnih podatkov, ali njihovo naročilo v digitalni obliki je možno prek elektronske pošte info@promet.si ali po navadni pošti na Prometnoinformacijski center, DARS, Dunajska 7, 1000 Ljubljana.

Vprašanja

Če imate kakršno koli vprašanje povezano z obdelavo osebnih podatkov v aplikaciji Promet+ ali želite uporabiti katero od zakonskih možnosti povezanih s tem, vas prosimo, da uporabite eno do naslednjih možnosti:

Pošta:

DARS, d.d.

Prometnoinformacijski center

Dunajska 7, 1000 Ljubljana

ali

Elektronska pošta:

info@promet.si