PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Cesta Ljubelj - Bistrica pri Tržiču - izmeničen promet

Arhivi

10. maj 2019 11:00

Na cesti do Ljubelja potekajo dela za čimprejšnjo vzpostavitev izmenično enosmernega prometa, so sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo. Namreč, na cesti Ljubelj – Bistrica (Tržič), je 28. aprila 2019 prišlo do obsežnega skalnega podora. Približno 120 m3 materiala se je zrušilo na cesto v dolžini ca 70 m.

Še isti dan je bil izveden inženirsko geološki pregled območja podora. Glede na izrazite razpoke v zaledju odlomnega žarišča in možnih relaksacijskih procesov je bil sprejet sklep, da se cesto čez prvomajske praznike zapre.

V obdobju od 30. aprila do 6. maja, je bil izveden 3D  geodetski posnetek, obdelava geodetskih podatkov ter analiza potencialnih porušitev. Rezultati izkazujejo, da je za trajno rešitev problematike padanja skal na tem območju potrebno zgraditi podajno bariero - kamniti zasip v višini do 6 m in v dolžini ca 300 m.

Ker z deli za končno sanacijo ni možno pričeti takoj,  bo v prvi fazi izveden začasni varovalni ukrep, ki bo ob polovični zapori ceste zagotavljal ustrezno prometno varnost.

Dela za izvedbo začasnega ukrepa so se že pričela izvajati (v sredo, 8. maja 2019) in sicer je predvidena izvedba nasipa v dolžini 170 m. Za nasipom bo urejen plato. S pobočja bodo odstranjeni tudi večjih labilni bloki.

Na sredino vozišča  bo postavljena betonska varnostna ograja višine 120 cm, ki bo v primerih naletov večjih blokov v nasip dodatno zadržala material. 

Predvidevamo, da bo dela možno zaključiti, 10. maja 2019, do konca dneva in vzpostaviti izmenično enosmerni promet. Če se bo zaradi slabih vremenskih razmer stanje na terenu slabšalo in ogrožalo delovišče, bo potrebno z deli začasno prekiniti.

Vir: DRSI                

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.