PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Priporočila večje pozornosti na cesti M70/E653 v JZ Madžarski

Arhivi

26. avgust 2011 03:41

Hitra cesta M70, ki se najaha na jugozahodu Madžarske in je del evropske poti E653, povezuje avtocesto M7(t.i. mednarodno avtocesto E71) s slovensko avtocesto A5. Hitro cesto uporabljajo različni vozniki, med njimi predvsem emigrantski delavci in prevozniki potujoči v smeri južne Evrope, predvsem v Italijo ter Španijo.

Na odseku je zaznati raznovrstno število voznikov z različnimi vozniškimi veščinami, med njimi tudi vozniki, ki so na poti že dlje časa, zato priporočamo pozornost ter voznike seznanjamo in opozarjamo na specifične lastnosti odseka in poti:

• hitra cesta ima dva vozna pasova na šestkilometrskem odseku, kjer dvosmerni promet fizično ni ločen. Na tem odseku je pred kratkim prišlo do številnih nesreč zaradi nerazumevanja lokalnega prometa. Voznikom priporočamo previdnost in upoštevanje prometnih znakov, ki so nameščeni na vsakem kilometru tega odseka.

• Na odsekih, kjer se odvija enopasovni dvosmerni promet je prehitevanje prepovedano; hitrostna omejitev pa je 90 km/h. Na teh nevarnih odsekih ne poskušajte prehitevati. Saj se priložnost varnega prehitevanja počasnih vozil izkaže že po nekaj kilometrih. Torej, zaradi nekaj sekund počasne vožnje ni vredno tvegati.

• Vremenski pogoji na tem odseku so pogosto zelo slabi (dež in megla), kar otežuje orientacijo. Večina nesreč s smrtnim izidom se zgodi ponoči in pri slabi vidljivosti. Priporočamo zopet večjo pozornost v nočnem času in ob slabi vidljivosti!

• Za daljaša potovanja se priporoča večje število načrtovanih počitkov ali odmorov. Voznike tovornih vozil in avtobusov obvezujejo tudi pravila varne vožnje ter postanki v skladu z zakonom t.i. odmori med vožnjo; priporočeni postaniki so tudi za voznike osebnih vozil vsake tri ure oziroma glede na zaznave utrujenosti. Ob hitri cesti M70 ni urejenih počivališč. Pred vstopom na hitro cesto na Madžarskem so zadnja počivališča z bencinskimi servisi in gostišči locirana pri kraju Zalakormár na madžarski strani (avtocesta M7, 192 km odsek), na slovenski strani počivališče Pince, tik pred slovensko-madžarsko mejo . Krajšemu počitku ustrezajo tudi manjša počivališča, ki so locirana ob madžarski hitri cesti vsakih 10 do 15 km.

• Na Madžarskem je na cestah izven naselij obvezna vožnja s prižganimi lučmi. To pravilo je treba še posebej upoštevati na zgoraj omenjenem odseku.

Srečno in pozorno vožnjo!

Vir: DRSC, DARS d.d.
Povezave: prometne informacije na Madžarskem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.