PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 18. septembra

Arhivi

10. september 2015 12:36

Ta konec tedna pričakujemo še zadnji večji val turistov, predvsem tistih, ki se vračajo s počitnic. V največjih nemških deželah in v Italiji se namreč končujejo poletne počitnice. Tako bo predvsem v soboto, pa tudi v nedeljo povečan promet od Hrvaške ter Slovenskega primorja proti Avstriji in Italiji. Pričakovati je zgostitve na mejnih prehodih Gruškovje, Dragonja in Sečovlje. Zaradi delovne zapore na gorenjski avtocesti A2 se bodo zastoji, ki jih je pričakovati pred predorom Karavanke, deloma preselili pred galerijo Moste in ob večjih zgostitvah lahko segajo tudi do priključka Lesce.    

Še vedno pa se ne bodo povsem ustavili tudi turistični prometni tokovi proti morju. Bodo pa šibkejši in bodo predvidoma trajali vse do konca septembra.  

Do nedelje, 13. septembra, je pričakovati občasno povečan promet v okolici Celja in možne občasne zastoje na izvozih s štajerske avtoceste A1 pri Celju zaradi tradicionalnega mednarodnega obrtnega sejma.

Na Gorenjskem, predvsem na obmejnih območjih z Avstrijo, je zaradi motorističnih prireditev ves konec tedna pričakovati povečano število motoristov.

Priporočamo pozornost zaradi obsežnejših obnovitvenih in vzdrževalnih del, ki so potrebna za ohranjanje ustreznih tehničnih in varnostnih lastnosti cest. Pri vožnji mimo delovišč upoštevajte prometno signalizacijo in predpisane omejitve hitrosti vožnje. Zaradi omejitev hitrosti vožnje v območjih delovnih zapor in zoženih prometnih pasov, je zlasti v prometnih konicah pričakovati tudi zastoje.

DALJŠE ZAPORE ZARADI OBSEŽNEJŠIH DEL NA AVTOCESTAH:

LJUBLJANSKA OBVOZNICA
V nedeljo, 13. septembra, bodo začeli pripravljati zaporo na ljubljanski obvoznici na razcepu Zadobrova (stičišču vzhodne in severne obvoznice ter štajerske avtoceste). Od ponedeljka zjutraj, 14. septembra, bo zaradi nujne obnove drenažnih asfaltov promet na A1 od razcepa Zadobrova proti izvozu na Zaloško cesto v smeri predora Golovec/Dolenjske potekal po dveh zoženih pasovih. Taka ureditev bo trajala vse do nedelje, 20. septembra. Ker bo spremenjena prometna ureditev tako s štajerske smeri proti vzhodni obvoznici oz. Zaloški cesti kot s severne obvoznice proti Zaloški cesti, je ob jutranjih prometnih konicah na štajerski avtocesti od Domžal proti Ljubljani pričakovati daljše zastoje kot običajno.

PRIMORSKA AVTOCESTA, A1
Na odseku Logatec–Unec poteka obnova nekaj več kot štirikilometrskega smernega vozišča proti Kopru in podpornih zidov med počivališčem Lom in Ivanjim Selom. Promet bo do predvidoma 12. novembra v razdalji približno pet kilometrov potekal zgolj po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v obe smeri. V zvezi z izrednimi prevozi opozarjamo, da je skozi delovno zaporo omogočen prevoz vozil širine največ 3,25 metra.

ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1
Na odseku Slovenska Bistrica–Slovenske Konjice poteka obnova približno štirikilometrskega smernega vozišča proti Mariboru. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Mariboru speljan na nasprotno stran avtoceste. Dela bodo zaključena predvidoma do konca oktobra; obnovljeni bodo tudi vsi štirje kraki priključka Slovenske Konjice, o zaporah posameznih krakov bodo uporabniki avtoceste pravočasno obveščeni.

Na odseku med priključkoma Dramlje in Celje - center promet zaradi graditve protihrupnih ograj poteka v razdalji približno devet kilometrov po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas proti Ljubljani speljan na nasprotno stran avtoceste. Graditev protihrupnih ograj bo sicer na odseku med Celjem in Dramljami potekala do začetka oktobra.

Na štajerski avtocesti so na odseku Trojane – Blagovica predvidena nočna dela v predoru Trojane in Podmilj. Pričetek del bo v torek, 15.9. zvečer. Med tednom so načrtovane zapore samo ponoči, ob vikendih pa od petka zvečer do ponedeljka zjutraj. V smeri LJ bodo potekala dela od 15.9.-5.10. med 20:00-5:00 zjutraj. V smeri Maribora se bodo dela od 5.10.-18.10 odvijala med 21:00-6:00. V primeru predčasne zaključitve del, bodo termini prilagojeni.

DOLENJSKA AVTOCESTA, A2
Na odseku med priključkoma Višnja Gora in Ivančna Gorica promet zaradi obnove približno šest kilometrov vozišča poteka zgolj po polovici avtoceste, po treh zoženih pasovih, pri čemer sta dva v smeri prometne konice. Na priključku Višnja Gora je proti Novemu mestu zaprt uvoz na avtocesto, obvoz je prek priključka Ivančna Gorica. Dela bodo zaključena predvidoma najpozneje do 11. oktobra.

GORENJSKA AVTOCESTA, A2
Na odseku med priključkoma Lesce in Jesenice - vzhod promet zaradi obnove vozišča poteka v razdalji približno pet kilometrov med galerijo Moste in priključkom Lipce zgolj po enem pasu v obe smeri. Zaprt je zaprt priključek Jesenice - vzhod proti Avstriji (izvoz z avtoceste iz smeri Ljubljane ter uvoz nanjo v smeri Avstrije). Obvoz je možen prek priključkov Lesce ali Jesenice - zahod. Mimo delovne zapore je omogočen promet samo vozilom največje dovoljene širine 3,3 metra. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma do konca oktobra.

PREDOR KARAVANKE

Zaradi testiranja sistema za vodenje prometa in prenosa podatkov v nadzorni center so predvidene naslednje spremembe:
-v noči na torek, 14./15. september od 20. ure do 05. ure zjutraj, je polovična zapora predora Karavanke, s čakanjem pred predorom predvidoma 30 minut.
-v noči na sredo (15./16. september), od 20. ure do predvidoma 5. ure zjutraj je predvidena popolna zapora predora Karavanke v obe smeri ter zaprt bo uvoz Hrušica proti Avstriji.

V času zapore Karavanke je obvoz za tovorna vozila po avtocesti čez Videm/Udine (I) ali Gradec (A); za osebna vozila je možen obvoz čez Korensko sedlo/Wurzenpass, Ljubelj/Loiblpass (A), za počitniške prikolice in avtodome pa priporočamo prehod Rateče (smer Jesenice-Kranjska Gora-Trbiž).

NAPOTKI ZA VARNO VOŽNJO

Prometnim nesrečam pogosto botruje premajhna varnostna razdalja, ob večji hitrosti so posledice lahko zelo hude. Zakon kot varnostno določa najmanj razdaljo, ki jo pri trenutni hitrosti prevozimo v dveh sekundah. Pri 100 kilometrih na uro je približno 55, pri 130 kilometrih na uro pa 72 metrov. Prometne nesreče poleg tudi hudih posledic za njihove udeležence posledično vplivajo še na zaporo avtoceste ali zmanjšano pretočnost ter daljše zastoje.

V primeru zastojev na avtocesti ne pozabimo na pravilno razvrščanje!

Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na: https://twitter.com/dars_si ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970 oz. telefon: 01/518 8 518.

Želimo vam strpno in varno vožnjo.
 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.