PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 19. avgusta

11. avgust 2016 08:00

Zaradi podaljšanega vikenda (praznik v ponedeljek) bo še bolj kot pretekle tedne povečan promet od Avstrije in Italije proti slovenski in hrvaški obali.
Še več prometa kot običajno pa bo tudi med urbanimi središči in turističnimi kraji v Sloveniji. Tako bodo zastoji že v petek na ljubljanski obvoznici z Gorenjske proti Primorski ter predvidoma ves konec tedna na mejnih prehodih s Hrvaško. Prav tako pričakujemo vračanje večjega števila turistov predvsem proti Avstriji, zato bodo daljši zastoji pred predorom Karavanke, kjer zastoje še podaljšuje kontrola avstrijskih obmejnih organov. Zaradi ponedeljkovega praznika opozarjamo na omejitve tovornega prometa na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, Nemčiji ter v Sloveniji. 


Zastoje pričakujemo tudi pred koncem podravske avtoceste A4 ter naprej proti mejnemu prehodu  Gruškovje. Voznikom priporočamo, da uporabijo alternativne poti. V času zastojev priporočamo uporabo manj obremenjenih mejnih prehodov s Hrvaško, npr.: Dobovec, Zavrč, Sočerga ter Petrina. Priporočamo, da se na pot odpravite zgodaj zjutraj ali proti večeru, izven največje vročine in prometne gneče. Informacije o predvidenih prometnih obremenitvah so navedene na prometnem koledarju.

PREDVIDENA DELA

 

GORENJSKA AVTOCESTA, A2

 

Na odseku gorenjske avtoceste A2 med Kranjem in Brnikom potekajo obsežnejša obnovitvena dela ( počivališče Voklo - Kranj zahod), ki bodo trajala do sredine septembra. Promet je urejen po dveh zoženih pasovih v obe smeri vožnje. Priključek Kranj – vzhod bo v smeri Jesenic zaprt do konca meseca avgusta. Več na povezavi.

 

SEVERNA LJUBLJANSKA OBVOZNICA, H3

 

Na severni ljubljanski obvoznici H3 se nadaljujejo obsežna obnovitvena dela. Promet med Tomačevim in Celovško cesto poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Predvidoma do 16. avgusta, bo zaprt priključek Bežigrad v smeri Štajerske, in sicer izvoz z obvoznice na Dunajsko cesto ter uvoz nanjo z Dunajske ceste proti Štajerski. Predvidoma od 17. do 25. avgusta se odpre priključek Bežigrad, zapreta pa priključka Savlje (uvoz na obvoznico v smeri Štajerske) in Industrijska cona Šiška (izvoz z obvoznice v isti smeri). VEČ

 

Promet za tovorna vozila nad 7,5 ton med Štajersko in Primorsko ter obratno je preusmerjen na vzhodno in južno ljubljansko obvoznico.

 

PRIMORSKA AVTOCESTA, A2

 

Na odseku med Logatcem in Razdrtim so predvidena dela na odstavnem pasu (delo na jekleni varnostni ograji). Dela bodo potekala do sredine avgusta, v času med 5. in 21. uro.

 

ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1

 

Na odseku Arja vas (Žalec)–Šempeter potekajo obsežna obnovitvena dela. Predvidoma do 23. avgusta, bo promet potekal po dveh (zoženih) pasovih v obe smeri. Več: tu.

 

  

HITRA CESTA SKOZI MARIBOR, H2

 

V pokritem vkopu Maribor, na hitri cesti skozi Maribor poteka načrtovana obnova elektro strojne opreme. Trenutno je zaprt pokriti vkop Maribor proti Šentilju. Obvoz je urejen. Dela se bodo izvajala v pokritem vkopu na Pobrežju tik pred prehodom ceste na dvoetažni most čez Dravo. Zaprto je smerno vozišče proti Šentilju. Obvozi so načrtovani ali preko Melja skozi središče mesta ali prek Pobrežja. Več na povezavi.

 

PRIREDITVE, zapore na cestah:

- Most na Soči - Ušnik, popolna - z obvozi, 13.8. od 16. do 21. ure (skoki z višin);

- Ušnik - Plave, polovična - promet poteka izmenično enosmerno, 14.8. od 15. do 18. ure (skoki v vodo);

- Štanjel - Dutovlje, popolna - brez obvoza; 14.8. od 15. do 16. ure (prireditev);

- Gorenja vas - Ljubljanica, popolna - brez obvoza, 14.8. od 9. do 21. ure (gorska hitrostna dirka);

- Poljana - Šentvid (Črna na Koroškem), popolna - z obvozom, 13.8., od 17. do 18. in od 18.15 do 19.15 (maraton) ter 15.8. od 8. do 19. ure (sejem);

- Grad - Kuzma, popolna - z obvozom, 15.8. od 5. do 16. ure (sejem);

- Renkovci - Črenšovci, popolna  - z obvozom, 15.8. od 7. do 14. ure (praznično - sejemska prireditev);

- Dobruška vas - Šentjernej, popolna - brez obvoza, 15.8. od 9.30 do 10.30 ure (kolesarski maraton).

 

NAPOTKI

Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah. Priporočamo:

• pregled poti preko spletne strani promet.si;

• klic operaterja na 1970, Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC);

• uporaba avtomatskega telefonskega odzivnika o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44;

• mobilno aplikacijo DarsPromet+;

Twiter @DARS_si;

• preko Facebook strani Vozimo pametno www.facebook.com/Vozimo.pametno;

• spremljanje prometnih informacij na radijskih postajah.


Spomnimo, da Zakon o pravilih cestnega prometa v 30. členu opredeljuje, da morajo na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni (7). Prav tako, pešci ne smejo stopiti na avtocesto in hitro cesto ali hoditi po njej (15). Po statistiki vozni pasovi na slovenskih avtocestah pogosto samevajo, zadnji čas pa se ponovno pojavljajo pešci na avtocestah. Globa za prekršek za stalno vožnjo po prehitevalnem pasu ali sprehodu pešca je 150 evrov (17).

 

 

 

 

Želimo vam prijetno vožnjo.

 

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.