PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 22. decembra

14. december 2017 12:26

Zaradi podrtih dreves, plazov in poplav so številne ceste zaprte. Ker je napovedano zelo spremenljivo vreme, se stanje ne bo hitro izboljšalo. Voznike opozarjamo, naj bodo ob nizkih temperaturah previdni predvsem na nadvozih, mostovih in na cestnih odsekih, ki ležijo v senci. Tam je namreč največja nevarnost poledice.  

Ob močnejšem sneženju naj vozniki tovornih vozil pričakujejo izločanje.

Že pred prazniki je običajno močno povečan promet okrog nakupovalnih središč. Poveča se tovorni promet in tudi  gneča ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah. Z 21. decembrom se pričenjajo počitnice v Avstriji, Belgiji, Švici, delu Nemčije, na Slovaškem ter Madžarskem, zaradi česar bo predvidoma od četrtka do nedelje povečan promet od Italije proti Madžarski in iz Avstrije (Nemčije, Švice)  proti Hrvaški.

Predvidena dela

Na avtocestnem križu ni predvidenih večjih obnovitvenih del, občasno potekajo krajša vzdrževalna dela. Glede na vremensko napoved na AC pričakujte plužne in posipne skupine, ki jih zaradi varnosti ne prehitevajte.  

A4, Podravska avtocesta

Na odseku Draženci – Podlehnik, je obvezna uporaba vinjet od oz. do priključka Podlehnik. Na avtocestnem odseku Hajdina – Draženci je možna vožnja brez vinjete za vse tiste, ki ga uporabljajo kot obvoz zaradi zaprtja ptujskega mostu. Ta bo zaprt do sredine septembra leta 2018.

Zapore na nekaterih cestah

Zaradi neurja in odpravljanja posledic so še vedno zaprte številne ceste (podrti daljnovodi, podrto drevje, plazovi, poškodovanih objekti, poplave). Aktualno stanje je dosegljivo na www.promet.si.

Vreme

Obeti od 16. do 21. decembra

Po podatkih ARSO bodo v soboto padavine ponehale, ob koncu padavin bo ponekod po nižinah dež prešel v sneg. V prihodnjem tednu, od nedelje do četrtka se obeta delno jasno in predvsem suho vreme, zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla. Ob koncu tedna pričakujemo ponoven porast pretokov rek in nove zapore cest zaradi poplav.

Novosti

V Sloveniji bo s 1. aprilom 2018 uvedeno sodobno elektronsko cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3.5 tone (težka vozila) v prostem prometnem toku, poimenovano DarsGo. Družba DARS je že vzpostavila sedem uporabniških točk (tako imenovanih DarsGo servisov) in pričela z registracijo prvih uporabnikov novega cestninskega sistema. Ti se že lahko registrirajo tudi na spletni strani www.darsgo.si, predvidoma z začetkom leta 2018 pa se bodo lahko registrirali tudi na pooblaščenih bencinskih servisih ob avtocestnem omrežju. Avtoprevozniška podjetja ob tem pozivamo, naj se čim prej registrirajo v sistem DarsGo in pridobijo naprave DarsGo ter se tako izognejo čakalnim vrstam ter visokim globam, če bodo na avtoceste in hitre ceste zapeljali brez naprave DarsGo.

Prometne informacije:

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah preko:

- spletne strani www.promet.si,

- operaterja PIC na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnik 080 22 44 (brezplačno),

- mobilne aplikacije DarsPromet+,

- družbenih omrežij (Twitter @promet_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),

- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj.

 

Prijetno vožnjo vam želi Prometno-informacijski center za državne ceste.

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.