PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 23. junija

14. junij 2017 01:05

Praznik v četrtek (15. 6.) v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Hrvaškem, pomeni podaljšan vikend in povečan promet tudi v Sloveniji, predvsem od Avstrije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju. Podobne zgostitve prometa pričakujemo tudi v petek in soboto, saj se začenjajo počitnice na Madžarskem.

V četrtek in petek zjutraj je pričakovati tudi povečano število tovornih vozil pred prehodi z Avstrijo.

V obratni smeri, od Hrvaške proti Avstriji, se bodo ta konec tedna tistim, ki so si vzeli podaljšan vikend, pridružili tudi tisti, ki se vračajo z nekoliko daljšega dopusta. V delu Nemčije se namreč končujejo krajše počitnice. Zato v soboto in nedeljo, poleg zastojev na mejnih prehodih s Hrvaško, pričakujemo tudi zastoje pred predorom Karavanke proti Avstriji. 

Ves čas bodo obremenjeni vsi večji mejni prehodi s Hrvaško, najbolj Gruškovje in mejni prehodi v Istri.

Še opozorilo za tiste, ki potujejo na Hrvaško. Začenjajo se tudi počitnice na Hrvaškem, kar pomeni dodaten promet iz hrvaške notranjosti proti Istri in Dalmaciji.  


Predvidena dela in zapore

Zaradi projekta vzpostavitve elektronskega sistema cestninjenja za tovorna vozila na avtocestnem omrežju bo predvidoma do poletja v nočnem času več kratkotrajnih popolnih zapor. Več

A1, primorska avtocesta

Začela se je obnova viadukta Ravbarkomanda na primorski avtocesti med Uncem in Postojno. Trenutno tam promet poteka po dveh zoženih pasovih. Dela bodo trajala do pozne jeseni. Več

H4, hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Na hitri cesti H4 skozi Vipavsko dolino poteka med Ajdovščino in Vogrskim obsežnejša obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca avgusta. V Vipavski dolini je pred priključkom Selo proti Razdrtem zaradi del zaprta polovica hitre ceste, promet poteka dvosmerno po drugi polovici. Na priključku Selo sta proti Razdrtem zaprta uvoz in izvoz. Proti Italiji je zaradi del zaprt prehitevalni pas med priključkoma Ajdovščina in Selo.  Več

Prelaz Vršič

Zaradi obnove ceste na Vršič bo na odseku Ruska cesta (Erika-Vršič) od zidu do Koče na Gozdu, popolna zapora, še v četrtek, 15.6.2017 do 19.00 ure.

Predor Sten

V petek, 16.6. od 8. do 16. ure bo v predoru Sten zaradi vzdrževalnih del promet potekal le v smeri Gorenje vasi, v obratni smeri bo promet preusmerjen skozi Škofjo Loko.

Prireditve

Kolesarska dirka po Sloveniji med 15. in 18.6. v 4. etapah:
1. Etapa: četrtek, 15.6. Koper - Kočevje;
2. Etapa: petek, 16.6. Ljubljana - Ljubljana;
3. Etapa: soboto, 17.6. Celje - Rogla;
4. Etapa: nedelja, 18.6. Rogaška Slatina - Novo mesto, več informacij.

Ruta – Maribor (Koroški most), 16.6. od 21.45 do 22.30, tek, popolne zapore do 30 minut.  

Češnjica – Škofja Loka, 17.6. od 20.55 do 21.55, tek, popolna zapora.

Slivnica – Slovenska Bistrica, 17.6. od 9.30 do 14.00 ure, kolesarska prireditev, popolna zapora.

Šentjur – Mestinje, 17.6. od 16. do 16.15 ure, gasilska parada, izmenično enosmerni promet.

Novo mesto - Metlika, 17.6. in 18.6., mednarodna gorsko hitrostna dirka Gorjanci, popolna zapora od 7. do 19. ure. Obvoz po regionalnih in občinskih cestah.

Brezovica – Vrhnika, 18.6. od 9. do 12.30 ure, kolesarski maraton), do 30 minutne popolne zapore na posameznih odsekih: Gorenja vas – Ljubljanica, Ljubljanica – Vrhnika, Brezovica – Vrhnika, Vrhnika - Logatec, Ljubljanica – Lj (Dolgi most), Vrhnika – Podpeč, Podpeč – Brezovica.  

Črnomelj, 22.6., od 9. do 26.6. do 12. ure,  Jurjevanje v Beli Krajini, popolna zapora, obvoz po državnih in občinskih cestah.

Velika Reka – Radeče, 25.6., od 8. do 20. ure, dnevi splavarjenja na Savi, popolna zapora.

Mejni prehodi

Predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško je zaradi poostrenega mejnega nadzora pričakovati občasno daljše čakanje. Voznikom priporočamo, da predhodno preverijo stanje na prehodih ter uporabijo manj obremenjene. Zemljevid mejnih prehodov na zunanji schengenski meji si lahko ogledate tu.

Omejitev tovornega prometa

V naslednjem tednu se spremeni tudi omejitev tovornega prometa in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t v Sloveniji.

V času turistične sezone, od zadnjega konca tedna (sobota in nedelja) v juniju pa do vključno prvega konca tedna (sobota in nedelja) v septembru v letu 2017. Letos od 24. junija do 3. septembra, pa velja prepoved:

-ob sobotah od 8. do 13. ure,

-ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. VEČ 

Prepoved prometa za tovorna vozila nad 3,5 t največje dovoljene mase na cesti RT-941 Grabonoš-Radenci

Direkcija RS za infrastrukturo bo z dnem, 15.6.2017 na državni cesti RT-941/1541 Grabonoš - Radenci med naseljema Okoslavci in Paričjak (preko Kapelskega vrh) prepovedala promet tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t, razen za lokalni promet. Tovorna vozila nad 3,5 ton bodo morala za dostop v Radence iz smeri avtoceste A5 uporabiti izvoz Vučja vas na avtocesti A5 in nadaljevati pot po regionalni cesti R1-230 Vučja vas – Radenci.

Posebnosti v času turistične sezone:

Na primorskih cestah velja omejitev:

-ob sobotah od 6. do 16. ure,

-ob nedeljah, praznikih ter dela prostih dnevih pa od 8. do 22. ure. Več

Na Hrvaškem je zaradi praznika omejitev za tovorna vozila nad 7,5 t na nekaterih cestah v Istri in obalnem področju v sredo, 14. junija od 15. do 23. ure ter v četrtek, 15. 6. od 14. do 23 ure. Koristne povezave cest na katerih je prepoved :http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/. Prepovedi ni na avtocestah niti na državni cesti DC1 (Lička magistrala).

Izognite se predvidenim poletnim zastojem na koncu podravske avtoceste

Zaradi zapore ptujskega mostu čez Dravo in poostrenega mejnega nadzora, ki je posledica evropske uredbe, so letos pričakovani zastoji na podravski avtocesti A4 v smeri proti Hrvaški. Uporabnike prosimo, da upoštevajo prometno signalizacijo in se pred potjo pozanimajo o stanju na cestah. Po potrebi naj izberejo alternativno pot, po kateri bodo svoj cilj dosegli najhitreje. 

Več informacij na tej povezavi.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah prek:
- spletne strani promet.si; tudi ob pogledu na čakalne dobe na večjih mejni prehodi s HR,
- operaterja na 1970, Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) ali odzivnik 080 22 44,
- mobilne aplikacije DarsPromet+,
- družbenih omrežij (@DARS_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),
- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj ter podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih.

Prijetno vožnjo vam želi Prometno informacijski center za državne ceste.

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.