PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 26. marca 2020

19. marec 2020 11:11

Zaradi ukrepov in omejitev za preprečevanje širjenja koronavirusa se je promet tudi na slovenskih cestah precej zmanjšal, zato prihodnji teden ne pričakujemo zgostitev prometa.

Izjema so mejni prehodi, kjer povsod veljajo posebne prometne ureditve. Ker zaradi poostrenega nadzora prihaja do zastojev in daljšega čakanja, se tovorna vozila ustavljajo na odstavnih pasovih. Priporočamo previdnost zaradi nevarnosti naleta.

Pregledna karta na MP na cestnem omrežju v SLO (ukrepi po dnevih), RS gov.si.

Aktualne informacije, ki jih na spletni strani www.promet.si objavlja Prometnoinformacijski center, najdete v prometnem poročilu in v razdelku Iz novic.

Zaradi širitve virusa je spremenjena vsebina ponudbe na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah v RS. Točenje goriva poteka nespremenjeno.

O torka naprej vremenska napoved predvideva sneženje do nižin in močan veter, še posebno v Vipavski dolini (zaradi hitrosti vetra so možne zapore več dni).

 

Voznike opozarjamo, da je v primeru sneženja, še vedno obvezna zimska oprema vseh vozil, čeprav je 15. marec že mimo.

 

 

Voznikom priporočamo sprotno spremljanje razmer na cestah tako preko promet.si, aplikacije DarsPromet+ ter drugje, kar navajamo na koncu .

Predvidena dela

Zaradi razmer in navodil v zvezi z epidemijo koronavirusa COVID-19 predvsem zaradi zagotovitve zdravstvene varnosti vseh udeležencev ter omejenih človeških virih. Potekajo le nujna intervencijska vzdrževalna dela za zagotovitev prometne varnosti in prevoznosti vseh AC in HC v upravljanju DARS.

A1, A2, ljubljanska obvoznica in dolenjska avtocesta 

Predvidena dela od ponedeljka, 23. 3. 2020 do petka, 27. 3. 2020, od 8. do 22. ure:
- na A2, odseku Brdo – Koseze proti Kranju ter odsekih Šentvid – Koseze in Koseze – Brdo proti Ljubljani.

Zaradi delnega zoženja prehitevalnih pasov bo hitrost v območju zapor omejena na 60 km na uro. Promet bo potekal po prehitevalnem pasu.

Na odseku med priključkoma Ljubljana jug in Šmarje Sap (Dolenjska c. - Malence - Šmarje Sap), bo zaradi izgradnje suhega zadrževalnika Malence, postavljena delna zapora do vključno 16. 10. 2020. Oviran promet bo pred in za predorom pri vstopu na gradbišče.

A2, dolenjska avtocesta

Na odseku Dobruška vas – Drnovo - Brežice, bo zaradi del (čiščenja kanalizacije na območju gradbišča nekdanje CP Drnovo) v obe smeri, delna zapora do 24. marca.

Zapora bo postavljena na različnih lokacijah, kjer bodo spremenjeni poteki zapor prehitevalnega, odstavnega ter voznega pasu. Promet v času zapor bo potekal po enem pasu smernega vozišča.

A1, Štajerska

Zaradi montaže SPIS portalov na odseku Šentilj – Pesnica, bo v četrtek in petek, 19. in 20. 3. 2020, spremenjen potek prometa na tem odseku.

Od ponedeljka do srede so predvidena dela (zalivanje razpok in krpanje vozišča) med Celjem in Slovensko Bistrico proti Ljubljani, podrobnosti v nadaljevanju...

V ponedeljek, 23. 3. 2020:
- Dramlje - Celje, zaprt vozni pas med 8. in 17. uro.
- Slov. Bistrica - Slov. Konjice, zaprt vozni in počasni pas med 8:30 in 17. uro.

V torek, 24. 3. 2020, na odseku Slov. Konjice - Dramlje, zaprt vozni pas med 8:30 in 17. uro.

V sredo, 25. 3. 2020, na odseku Celje - Žalec proti Ljubljani, zaprt vozni pas med 8:30 in 17. uro.

Vsa dela in zapore so odvisne od vremenskih razmer v naslednjem tednu.

A1, primorska avtocesta

V petek, 20. 3., od 9.30 do 15. ure, bo na odseku Vrhnika - Logatec proti Kopru (na viaduktu Verd) zaprt vozni in počasni pas zaradi nujnega popravila dilatacije.   

Na odseku razcep Kozarje – Brezovica proti Ljubljani, bodo potekala dela v soboto in nedeljo, 28. in 29. 3. 2020, od 5. do 22. ure.

Zaradi delnega zoženja prehitevalnih pasov bo hitrost v območju zapor omejena na 60 km na uro. Promet bo potekal po prehitevalnih pasovih.

Ostale ceste

Regionalna cesta Naklo - Podtabor bo zaprta v Podbrezjah predvidoma do 10. aprila. Obvoz je urejen po regionalnih cestah in deloma po gorenjski avtocesti, med priključkoma Naklo in Podtabor tudi za vozila brez vinjet.

Na cesti Miklavž - Hajdina, bo zaradi obnove vozišča, med 19. 3. in 28. 3., več popolnih zapor.

Več podatkov o delih na preostalih cestah najdete na www.promet.si (levo ob zemljevidu označite možnost Delo na cesti).

Preventiva

Voznikom priporočamo, da se odpovejo vsem potovanjem, ki niso nujna, predvsem v tujino. Glede ukrepov in omejitev v tujini se obrnite na pristojno diplomatsko predstavništvo posamezne države.

Koristne povezave:

• gov.si/spletišče državne uprave: https://www.gov.si/teme/koronavirus/
• Ministrstvo za zunanje zadeve RS, povezava.
Nacionalni inštitut za javno zdravje: https://www.nijz.si/.

Koronavirus in promet.

Omejitve druženja na javnih površinah: 19. 3. 2020, ob polnoči bo v veljavo stopila odredba, s katero bo prepovedano druženje več kot pet ljudi na javnih površinah. Vsi državljani bodo o tem tudi dobili sms sporočilo.

Udeležence v prometu, predvsem motoriste in kolesarje, obveščamo, da je zaradi izrednih razmer izvajanje javne službe čiščenja prometnih površin upočasnjeno; trenutne razmere namreč ne dopuščajo polne intenzivnosti čiščenja cest, zato naj bodo med vožnjo še posebej previdni, po priporočilih Nigrada.

Vreme

Po podatkih ARSO bo spremenljivo vreme (dež, sneg, veter/burja). Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Od torka do četrtka popoldne, lahko ponekod zapade tudi od 5-10 cm snega. Zaradi kombinacije snega in vetra, priporočamo dodatno previdnost zaradi zmanjšane vidljivosti. Sneg bo prehajal v dež v četrtek popoldne.

Od torka do petka se obeta burja. Hitrost vetra na izpostavljenih mestih lahko presegla tudi 120 km/h, lokalno lahko tudi preko 150 km/h (Vipavska dolina, Rebrnice). Najmočnejša v torek ponoči ter potem ponovno od četrtka zjutraj do petka dopoldne.

Povečano količino snežnih padavin se obeta predvsem na območjih: Sl. Konjice, Novo mesto, Unec (npr. Trojane, Sl. Konjice - Dramlje, Višnjegorski klanec, Unec - Ravbarkomanda) ter burjo v Vipavski dolini.

Prometne informacije:

•spletna stran www.promet.si
•operater na 1970 (klic ni brezplačen) ali odzivnik na 080 22 44,
•mobilna aplikacija DarsPromet+,
Twitter @promet_si in @dars_si ter www.facebook.com/vozimo.pametno,YouTube,
prometni koledar,
•prometne informacije radijskih postaj, TV, teleteksta …

Wi-Fi DARS - hiter internet, kadar ga potrebujete, več na povezavi.

Ostanimo pozitivnih misli, pomagajmo sebi in drugim! Upoštevajmo navodila! 

Želimo vam srečno in varno pot.

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.