PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 4. julija 2019

27. junij 2019 11:23

Tako v Sloveniji kot večjem delu Evrope so se pričele počitnice, zaradi česar se jutranje in popoldanske konice med tednom prevešajo v dopustniške konice ob petkih popoldan proti turističnim krajem, medtem ko bodo v drugi smeri največje obremenitve  ob sobotah dopoldan ter nedeljah. Pričakovati je tudi bolj polna počivališča in parkirne prostore.

V tem tednu večje zgostitve prometa pričakujemo:

  • Med Šentiljem in Gruškovjem, na odseku med Ptujem in mejnih prehodom Gruškovje in sicer v soboto, 29. junija, od 4. ure dalje.
  • Na območju ljubljanske obvoznice od Šentvida, Kosez in naprej do razcepa Kozarje že od četrtka dalje, celoten petek, največ pa v soboto od 8. ure dalje.
  • Med Koprom in mejnima prehodoma Dragonja ter Sečovlje v obeh smereh. 
  • Med najbolj obremenjenimi bodo mejni prehodi v Istri (Sečovlje, Dragonja in Sočerga) ter mejna prehoda Jelšane in Starod. 

Na potek prometa bodo vplivala tudi dela na območjih cestninskih postaj Lukovica, Prepolje, Kozina, Videž in Vransko.

 

Opozarjamo na dodatne poletne omejitve za tovornjake nad 7 ton in pol. V času turistične sezone omejitve veljajo od zadnjega konca tedna v juniju (sobota, nedelja) do vključno prvega konca tedna (sobota, nedelja) v septembru. Letos od sobote, 29. 6. do  nedelje, 8.  9. 2019, velja prepoved:

- ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih cestah 6. do 16. ure,

- ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, na primorskih cestah do 22. ure.   

Predvidena dela

Osrednja Slovenija

Na ljubljanski vzhodni obvoznici, so predvidene 30 minutne popolne zapore v obe smeri, zaradi postavljanja prečk portalov:
- v torek, 2. julija, med 22.30 in 23.00, na odseku Litijska - Malence in razcepu Malence;
- v noči na sredo, 3. julija, med 01:00 uro in 01:30 uro, na odsekih: LJ (Zaloška - Litijska), priključek LJ Bizovik (Litijska), (Litijska – Malence).

Na zgoraj navedenih lokacijah bo promet delno oviran, med 22. uro v torek, 2. julija 2019 in 02:00 uro, v sredo, 3. julija 2019. Zaradi dostave prečk, priprave avtodvigala in zategovanja vijakov bodo postavljene vzdrževalne zapore. Obvoz ni predviden.

A2, dolenjska avtocesta

Od ponedeljka, 1. julija od 3:30 ure, do 4. julija do 23. ure, bo na odseku Bič – Trebnje zahod proti Novemu mestu, promet potekal po prehitevalnem pasu.

Proti Ljubljani, bo zapora odstavnega in voznega pasu v petek, 5. julija, od 8. do 23. ure na istem odseku. Zaradi delnega zoženja prehitevalnih pasov, bo hitrost v območju zapor omejena na 60 km na uro. Zapora se bo dnevno skrajševala v skladu z napredovanjem del.

A1, štajerska avtocesta 

Na štajerski avtocesti bo predvidoma od četrtka, 4. julija zaradi odstranjevanja cestninske postaje Tepanje, v obe smeri, promet potekal po enem pasu. Možni so zastoji.  

Med Vranskim in Šentrupertom je zaradi odstranjevanja cestninske postaje in obnove cestišča delovna zapora dolga približno 4 kilometre. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos.

A1, primorska avtocesta

Na primorski avtocesti je zaprt izvoz Kozina proti Ljubljani. Obvoz je preko priključka Kastelec. Pred priključkom Kozina promet poteka po dveh zoženih pasovih proti Kopru.

Zaprt je uvozni krak priključka Slavček, iz glavne ceste na hitro cesto H6 v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanje prepustnosti na hitri cesti  H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11, v času turistične sezone. Zapora kraka bo trajala predvidoma do 30. septembra 2019.

H4, Vipavska hitra cesta

Predvidoma do konca julija letos bo na večini odseka hitre ceste H4 med razcepom Nanos in Vipavo promet urejen večinoma po drugi polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje, zaradi zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite.

A2, gorenjska avtocesta

Predor Šentvid bo od 1. do 5. julija, zaprt vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj, v nočeh na torek in sredo proti Ljubljani, v nočeh na četrtek in petek pa proti Kranju. Obvoz bo po Celovški cesti in severni ljubljanski obvoznici.

Nekatere ostale ceste

Sprememba prometne ureditve za tovorna vozila nad 7,5 tone na cestah Postojna - Jelšane in Kozina - Starod, več.

Na odseku ceste G2-104, Moste - Mengeš, je predvidena popolna zapora odseka Topole - Mengeš, do 7. julija, zaradi izgradnje navezave Mengeške obvoznice. Obvoz v času zapore za vsa vozila bo po državnih cestah: R2-413, Moste - Duplica, R1-225, Mengeš - Duplica in G2-104 Obvoznica Mengeš. Tovorna vozila iz smeri Kranja in Jesenic bodo pred izvozom Vodice zaradi razbremenitve obvoznih državnih cest dodatno preusmerjena proti Kamniku preko Ljubljane.

Pregled aktualnih del in drugih dogodkov na avtocestah in ostalih državnih cestah je na povezavi: www.promet.si.

Preventiva

V primeru okvare vozila na avtocesti ali hitri cesti!

Vozniki »obvezno poskrbite za varnost in vidnost ter takojšnje obveščanje!

Ob zaznavi, takoj vklopimo varnostne utripalke, pritisnemo na sklopko in poizkušamo umirjeno vozilo preusmeriti na rob vozišča oz. odstavni pas, kjer se ustavimo (če je še možno).

Vklopite smernike, si nadenite odsevni telovnik, postavite varnostni trikotnik, preverimo stebriček SOS (razmaknjeni praviloma do dva kilometra) ali pokličejo PIC na številko 1970 in se postavimo za ograjo, če je vse to mogoče.

Posebno pozornost velja tudi za vse motoriste in ostale voznike. Posebno ravnanje je v predorih ali na avtocestah brez odstavnega pasu.

Turistična sezona in priporočila

Smo v poletnem času dopustov in počitnic, zato se bodo jutranje in popoldanske prometne konice zmanjšale, veliko več pa bo prometa ob koncih tedna. Vsak konec tedna bo tako močno povečan promet, predvsem od Avstrije in Italije proti slovenskemu in hrvaškemu primorju ter v obratni smeri, povečana gostota se obeta tudi na mejnih prehodih. Več prireditev se dogaja tudi v mestnih jedrih in okolici. Voznikom priporočamo tudi ustrezno nameščanje tovora v vozilu in izven, vsekakor pa ne pozabite na ustrezno hitrost (vlečenje prikolice) ter ostale preventivne nasvete.

Voznikom priporočamo, da najprej preverijo vozila, se na pot odpravite spočiti, se izognete prometnim konicam, se na pot odpravite z veliko mero strpnosti, upoštevate prometni koledar; vreme, predvsem v teh vročih dneh imate ob sebi tudi večjo količino pijače. Predlagamo, da pot načrtujete oziroma uporabite manj obremenjene poti.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah.

Priporočeni viri informacij:

Srečno in previdno vožnjo!

Srečno in previdno vožnjo vam želi Prometno informacijski center za državne ceste.

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.