PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 6. aprila 2018

28. marec 2018 11:54

Velikonočni prazniki so čas, ko se na slovenskih cestah prvič pred poletno turistično sezono pojavi večje število vozil s tujo registracijo.

Tudi tokrat prihajajoči konec tedna pričakujemo povečan promet od Avstrije in Italije proti mejnim prehodom s Hrvaško ter od Italije proti Madžarski.
Promet se bo začel povečevati že v četrtek, 29. marca, ko bo tudi močno povečan tovorni promet in se bodo podaljšale čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško. Zgostitve pričakujemo tudi pred delovno zaporo na dolenjski avtocesti. Še bolj bodo ceste obremenjene v petek, 30. marca.  

V ponedeljek 2. aprila, se bodo poleg praznikov končale tudi počitnice v več evropskih državah. Močno bo povečan promet v obratni smeri. V torek, 3. aprila, pričakujemo tudi močnejšo jutranjo prometno konico.  

S 1. aprilom se uvaja elektronski sistem cestninjenja, zato so predvsem v območju cestninskih postaj možne kratkotrajne nočne zapore.

Kdaj in kje bo glede na podatke preteklih let največ zastojev: več na povezavi.

Cestni odseki:   
- od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje: A4-E59 Maribor - Ptuj - Podlehnik, G1-1-E59 Podlehnik - Gruškovje (pred MP Gruškovje);

- od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje: A2-E70 Novo mesto - Obrežje (pred MP Obrežje);

- od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje, Dragonja, Starod in Jelšane.

Na spletni strani Prometno-informacijskega centra (www.promet.si) si lahko v živo ogledate potovalne čase na nekaterih navedenih odsekih. 

Omejitve za tovorni promet

Opozarjamo, da v Sloveniji velja omejitev tovornega prometa tudi na velikonočni petek, potem pa v nedeljo in ponedeljek. V soboto omejitve v Sloveniji ni.

Pregled omejitev v Sloveniji in sosednjih državah na povezavi.

V Sloveniji času velikonočnih praznikov velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton:
- v petek med 14. in 21. uro;
- v soboto ni omejitve;
- v nedeljo in ponedeljek med 8. in 21. uro.

Predvidena dela in zapore

A2, dolenjska avtocesta

Zaradi demontaže prometne signalizacije v sklopu ECS so predvidene kratkotrajne 30 minutne popolni zapori - brez obvoza: 

  • Kratkotrajna 30 minutna popolna zapora bo postavljena na odseku A2, odsek Ivančna Gorica – Bič, v km 2,835, 4. 4.2018 med 4:30 uro in 5:00 uro,
  • Kratkotrajna 30 minutna popolna zapora bo postavljena na odseku A2, odsek Ivančna Gorica – Bič, v km 5,068, 4.4.2018  med 3:30 uro in 4:00 uro.

Na CP Krško in CP Drnovo potekajo med 4.4.2018 in 10.4.2018 dela spreminjanja horizontalne in vertikalne prometne signalizacije ob vzdrževalnih zaporah AC.  Dne 6.4.2018 ob 4.00 uri bo na cestnini postaji Drnovo proti Obrežju kratkotrajna 30 minutna popolna zapora brez obvoza.

Na odseku Dobruška vas - Drnovo je do 21. maja predvidena popolna zapora, ki se bo odvijala v petih fazah. Promet bo potekal po drugi polovici AC dvosmerno. Ob popolni zapori navedenega odseka bo spremenjen tudi prometni režim na priključku Smednik, kjer bosta urejena začasna prehoda. Zaradi zapore priključnih krakov A in B priključka Smednik (predviden pričetek v začetku aprila) bo obvoz urejen po državnih cestah. Ves čas trajanja zapore bo zaprto počivališče Zaloke - jug.

A2, gorenjska avtocesta

V času od ponedeljka, 16. aprila do četrtka, 19. aprila v času od 8. do 16. ure bodo v predoru Karavanke potekala vzdrževalna dela.
Promet bo potekal v intervalih s čakanjem pred predorom do 30 minut. Maksimalna širina transporta  do 3,5 m. 

Načrtovanih del avstrijski izvajalec ne bo izvajal 9. in 16. aprila 2018.  

A1, primorska avtocesta, Vipavska dolina

Hitra cesta Razdrto - Nova Gorica bo zaprta med Selom in Ajdovščino proti Razdrtem danes, 29. 3., ter ponovno v noči na sredo , 4. 4., v nočnem času predvidoma med 20. in 5. uro. V petek, 30. 3., bo popolna zapora od 16. ure do 5. ure v soboto, 31. 3. 2018. Obvoz bo v tem času po vzporedni regionalni cesti.

V sklopu ureditev cestninskih postaj na sistem DarsGo, bodo v ponedeljek, 2.4. med 0:00 in 1:00 izvedli pol urno popolno zaporo odseka Divača – Kozina zaradi odstranitve signalizacije na portalu pred CP Videž. Na odseku razcep Gabrk – Sežana vzhod, bo kratkotrajna popolna zapora izvedena v torek, 3.4. med 4:00 in 6:00 uro zaradi odstranitve signalizacije na portalu pred CP Dane. Promet bo lahko občasno oviran tudi izven navedenih terminov.

V okviru naslednje faze obsežnejše obnove vipavske hitre ceste se bodo obnovila dotrajana vozišča na delih odsekov hitre ceste Vipava – Ajdovščina in Ajdovščina – Selo, v skupni dolžini 7,7 km na vsako smer. Predvidoma bo izvajalec začel z obnovitvenimi deli takoj, ko bodo nastopili ugodni vremenski pogoji oz. najpozneje po koncu zimske službe na avtocestah in hitrih cestah, najverjetneje v zadnji tretjini marca.

A1, štajerska avtocesta, A5 Maribor - Lendava

V noči na 1. april bo zaradi vzpostavljanja nove prometne signalizacije oviran promet na čelnih cestninskih postajah, in sicer na A1 na CP Vransko, CP Kompolje, CP Pesnica, na A5 na CP Dragotinci in na A4 na CP Prepolje. Na CP Vransko bo ob polnoči tudi polurna popolna zapora v obe smeri.

Na CP Vransko bo zaradi krpanja cestišča oviran promet tudi v soboto, 31. marca

Od torka, 3. aprila do  sobote, 7. aprila bo  na AC A5 na odseku Vučja vas Murska Sobota potekalo krpanje asfaltnih površin.

Za potrebe ECS bo kratkotrajna 30 minutna popolna zapora na odseku  A1, Šentilj – Pesnica v obeh smereh, 6. 4. 2018 med 4:00 uro in 4:30 uro.

V soboto, 7. 4. bodo izdelovali črte na cestninskih postajah na štajerski avtocesti, v nedeljo, 8. 4. pa bo potekalo krpanje asfalta na CP Tepanje.

Ostale posebnosti

V Mariboru je zaprta Tržaška cesta od križišča z Ulico Eve Lovše do križišča s Cesto proletarskih brigad proti centru. Obvoz po lokalnih cestah.

Na regionalni cesti Čepovan - Most na Soči je prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 t zaradi zemeljskega plazu.

Preventiva

V teh dneh je že opaziti motoriste, predvsem tudi že potekajo številne preventivne nacionalne akcije namenjene večji varnosti motoristov. Namen akcije je opozoriti motoriste na pomen ustrezne priprave ob začetku motoristične sezone, uporabe zaščitne opreme ter na nepredvidljive situacije pasti na cesti in druge udeležence v prometu. Več na povezati motoristi.

Hitrost kot dejavnik tveganja ostaja eden izmed glavnih vzrokov prometnih nesreč in pomembno prispeva k teži posledic prometnih nesreč, številu hudo in smrtno poškodovanih. Zato pozivamo bodite pozorni in prilagodite hitrost vožnje voznim razmeram!

Prometne informacije

Predlagamo, preverite stanje na cestah preko:
- spletne strani www.promet.si,
- operaterja PIC na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnik 080 22 44 (brezplačno),
- mobilne aplikacije DarsPromet+,
- družbenih omrežij (Twitter @promet_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),
- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj.

Srečno in previdno vožnjo vam želi Prometno informacijski center za državne ceste.

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.