PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 6. septembra 2018

30. avgust 2018 12:59

Začenja se šolsko leto, zato voznike opozarjamo na previdnost v okolici šol, vrtcev, avtobusnih postajališč in poti v šolo. Vračajo večje zgostitve in zastoji ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah, ki so najmočnejše med 6.30 in 8.30 ter med 15. in 17. uro.

Ponekod po Evropi so še počitnice, zato bo na cestah še veliko turistov. Manj v smeri proti morju, več pa nazaj.

Največje prometne obremenitve pričakujemo ob koncu tedna in v ponedeljek, in sicer na ljubljanski obvoznici ter od mejnih prehodov s Hrvaško (Gruškovje, Dragonja, Sečovlje) proti Avstriji.

Zastoji bodo predvsem na najbolj obremenjenih mejnih prehodih v Istri. Ves čas je pričakovati zastoje pred predorom Karavanke proti Avstriji, ki se še podaljšajo zaradi kontrole avstrijskih mejnih organov.

Z 2. septembrom v Sloveniji ob sobotah ni več omejitev prometa tovornih vozil do 7,5 t. Omejitev velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. VEČ

Predvidena dela in zapore

A1, H3, Ljubljanska obvoznica

Še do konca meseca avgusta bodo zastoji na izvozni rampi in na krožišču Tomačevo za smer proti Trzinu. Na delu G2, Ljubljana  - Črnuče - Tomačevo LJ Tomačevo (rondo) do Brnčičeve c., sta v obe smeri zaprta prehitevalna pasova zaradi zamenjave varnostne ograje v ločilnem pasu smernih vozišč.

V avtocestnem razcepu Kozarje je postavljena zapora zaradi zamenjave protihrupne ograje, ki je bila poškodovana ob lanskem junijskem požaru. Promet iz smeri Brezovice proti Brdu, mimo gradbišča poteka po dveh zoženih pasovih, iz smeri Viča pa le po enem voznem pasu. Zapora bo predvidoma trajala do 23. septembra. Največ težav naj vozniki pričakujejo pri vključevanju z južne obvoznice za smer proti Brdu oz. Kranju.

V času zastojev je alternativa za lokalni promet regionalna cesta Ljubljana – Brezovica, vendar voznikom priporočamo, da prej preverijo stanje v Prometnoinformacijskem centru.

A2, gorenjska avtocesta

Na A2 bodo na odsekih Jesenice Zahod – Jesenice Vzhod v obeh smereh, postavljene vsakodnevne delovne zapore obeh prehitevalnih pasov zaradi pripravljalnih del  v sklopu  celovite obnove odseka.

V torek in sredo, 4. in 5. septembra, bo zaradi izvajanja vzdrževalnih del (krpanja) zaprt vozni pas na odseku Brezje – Podtabor proti Ljubljani, predvidoma med  8. in 23. uro.

A2, dolenjska avtocesta

Na odseku Novo mesto – Obrežje bo postavljenih več vzdrževalnih zapor zaradi sanacije asfaltnega vozišča.

A1, primorska avtocesta

Dela na bivši cestninski postaji Log, na območju današnje upravne stavbe so predvidena do konca septembra, zaradi urejanja platoja.

Na viaduktu Ravbarkomanda se nadaljuje obnova. Promet poteka po dveh zoženih pasovih.

Od 30. avgusta do 6. septembra bodo potekala vzdrževalna dela v predoru Markovec.

Začetek pripravljalnih del na cestninski postaji Nanos je načrtovan za 3. september.

H4, hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Med cestninsko postajo Nanos in pokritim vkopom Rebrnice 1 je zaradi popravila viadukta Boršt zaprto smerno cestišče proti Vrtojbi (Italiji). Promet je urejen dvosmerno po drugi polovici hitre ceste.

A1, štajerska avtocesta

Na odseku med priključkoma Celje zahod in Celje center proti Mariboru bo predvidoma do konca avgusta potekala zamenjava protihrupnih ograj. Promet je urejen po dveh zoženih pasovih, v navedeni smeri je oviran promet tudi na priključku Celje - center.

Zaradi odstranitve zapore bo v četrtek, 30. avgusta, po 15. uri oviran promet proti Mariboru. Če bodo vremenske razmere dovoljevale, bo med petkom, 31. avgusta, in nedeljo, 2. septembra, oviran promet proti Ljubljani, in sicer zaradi postavitve zapore med priključkoma Celje vzhod in Celje Center, ter Celje center in Arjo vasjo.

A5, Maribor - Lendava

V ponedeljek, 3. septembra, ob 7. ure je predvidena zapora prehitevalnega pasu, na odseku Lendava – Pince (od km 1,720 do km 2,370 (viadukt Trimlini) in od km 4,579 do km 5,084 (most čez Ledavo), ter na Lendava – Pince od km 1,975 do km 2,625 (viadukt Trimlini) in od km 4,834 do km 5,339 (most čez Ledavo),  v obe smeri; zaradi sanacije objektov v sklopu odprave napak v 10 letni garancijski dobi.

Delne zapore bodo trajale predvidoma do 7. septembra. V primeru ugodnih vremenskih razmer za izvajalce, pa bo zapora odstranjena že prej.

Možen izredni prevoz do širine tovora max. 3,85 m omogočena vožnja mimo za zapore (kljub temu, da je širina voznega pasu le 3,5 m).

Nekatera dela na ostalih cestah

Zaradi vzdrževalnih del (pranje drenažnega sistema in niš) je predvidena polovična zapora v predoru Sten v Škofji Loki, in sicer v četrtek in petek, 30. in 31. avgusta med 8. in 17. uro. Promet iz smeri Gorenje vasi bo preusmerjen preko Spodnjega trga.

Pregled drugih del na cestah najdete na www.promet.si (levo ob zemljevidu označite možnost Delo na cesti).

Prireditve in zapore cest

Regionalna cesta Loka – Podpeč – Rakitovec, popolna zapora z obvozom po občinskih cestah, od 31. avgusta od 21. do 1. septembra do 5. ure.

Konec tedna se obeta povečan promet v Tržiču in okolici zaradi prireditve v mestnem jedru Tržiča, predvsem v nedeljo. 1.9.2018 na cesti Pristava – Tržič.

V nedeljo, 1. septembra:

Ilirska Bistrica – Pivka, od 8. do 21. ure, popolna z obvozom, (gorska hitrostna dirka).

Žirovnica – Begunje, od 10.19 do 11.30, popolna brez obvoza do 60 minut (tek).

Podkoren - Kranjska Gora, Kranjska Gora – Erika, od 11. do 11.15 ure, brez obvoza ( Juriš na Vršič). Na odseku Vršič - Trenta in Ruska cesta (Erika - Vršič) popolna brez obvoza med 10.30 do 13.30.

V času kratkotrajne popolnih zapor na odseku Podkoren - Kranjska Gora - Erika obvoza ne bo. V času popolnih zapor na odseku Vršič - Trenta in Ruska cesta (Erika - Vršič) je obvoz preko MP Rateče in MP Predel.

Črnivec – Radmirje, 1. september, od 8. 30 do 13.30 v trajanju do 10 minut, popolna brez obvoza (ultramaraton).

Vreme

Po podatkih ARSO se konec tedna oziroma vse do torka obeta slabo vreme, dež ter hladnejše temperature. Od srede do petka se bo vreme izboljšalo. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 20 in 25 °C.

Preventiva

Od 27. avgusta do 9. septembra potekala preventivna akcija "Začetek šolskega leta!"

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, preverite stanje na cestah preko:
- spletne strani www.promet.si,
- operaterja PIC na 1970 (številka ni brezplačna) ali odzivnik 080 22 44 (brezplačno),
- mobilne aplikacije DarsPromet+,
- družbenih omrežij (Twitter @promet_si in www.facebook.com/Vozimo.pametno),
- spremljanja prometnih informacij radijskih postaj.

Priporočamo, da se vozniki na pot odpravijo ponoči ali v zelo zgodnjih jutranjih urah. V pomoč pri načrtovanju poti je na voljo prometni koledar.  

Srečno in varno vožnjo ter veliko poletne osvežitve!

 

 

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.