PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do 7. avgusta

Arhivi

30. julij 2015 02:18

Ta konec tedna, čeprav bodo po napovedih vremenoslovcev sonce in temperature popustili,  bo eden najbolj prometno obremenjenih v turistični sezoni. Začenja se znameniti "ferroagosto", ko se bo veliko Italijanov odpravilo na jadransko obalo. Priporočljivo je, da se vozniki na pot odpravijo predvsem zvečer, ponoči in v zgodnjih jutranjih urah, ko je zastojev bistveno manj. Začenjajo se šolske počitnice še na Bavarskem, zato je tudi s severne smeri pričakovati dodatno povečan promet.

Sicer pa je v avgustu vse konce tedna pričakovati večje zgostitve prometa proti turističnim krajem, predvsem iz Avstrije in Italije proti slovenski in hrvaški Istri. Zelo visoko gostoto prometa je pričakovati zlasti ob sobotah pred predorom Karavanke, na zahodni ljubljanski obvoznici A2 iz smeri Šentvida mimo Kosez in Brda proti cestninski postaji Log, občasno tudi na južni ljubljanski obvoznici A1 iz smeri Dolenjske med Vičem in razcepom Kozarje, na avtocesti Maribor–Ptuj na koncu podravske avtoceste A4 pri Dražencih ter naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje. Na Obali je pričakovati zastoj na hitri cesti H5 Škofije–Koper ter od izvoza Koper - center proti mejnemu prehodu  Dragonja, na koncu hitre ceste H6 pri Izoli in naprej proti Portorožu ter mejnemu prehodu Sečovlje, ravno tako na cesti od Postojne prek Pivke in Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane.

V smeri zahod–vzhod na avtocestah med Italijo in Madžarsko daljših zastojev za zdaj ni pričakovati, je pa ravno tako mogoč povečan promet, predvsem v primeru nesreč ali okvar vozil.

Povečan promet v smeri notranjosti države, zlasti na obalnih cestah ter primorski avtocesti, je odslej pričakovati že v soboto čez dan ter v nedeljo od popoldneva proti večeru.

V sredo, 5. avgusta, je pričakovati povečano gostoto tovornih vozil pred mejo s Hrvaško zaradi praznika na Hrvaškem.
 

VEČJA DELOVIŠČA SO NA ŠTAJERSKI AVTOCESTI A1
Na vseh  odsekih z obnovitvenimi deli je postavljena zapora prometa, ki zagotavlja največjo možno pretočnost, saj so na razpolago štirje vozni pasovi - dva zožena v obe smeri. Izjema je le odsek Vransko–Blagovica, kjer je promet proti Ljubljani ponoči preusmerjen na vzporedno cesto, proti Mariboru pa poteka po avtocesti. Zaradi spodaj navedenih zapor doslej praktično ni bilo nobenih večjih zastojev.

Odsek Vransko–Blagovica bo proti Ljubljani zaradi izvajanja sanacijskih del v predoru Trojane (v okviru odprave napak pred iztekom garancijske dobe) zaprt v nočeh od 30. julija do vključno noči s 3. na 4. avgust, in sicer med 20. in 5. uro zjutraj. V tem času bo zaprt tudi avtocestni priključek Trojane, in sicer v smeri Ljubljane in Maribora. Med avtocestnima priključkoma Vransko in Blagovico bo tako ponoči v smeri Ljubljane 20-kilometrski obvoz urejen po vzporedni glavni cesti. V noči s 4. na 5. avgust, ko bodo zaključena dela v smeri Ljubljane, se bodo začele nočne zapore odseka med Blagovico in Vranskim proti Mariboru. Med 21. in 5. uro zjutraj bo promet proti štajerski prestolnici potekal po vzporedni glavni cesti. Zaprt bo tudi uvoz na avtocesto prek priključka Trojane proti Mariboru.

Na odseku med Blagovico in predorom Podmilj potekajo sanacijska dela (v okviru odprave napak pred iztekom garancijske dobe) na viaduktih Petelinjek in Vranke. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri v dolžini približno 3 km; pri čemer je en pas speljan na drugo polovico avtoceste. Dela bodo zaključena do konca avgusta.

Na odseku med Žalcem in Celjem so glavna dela pri obnovi vozišča in objektov zaključena, vendar pa bo zaradi zaključnih del promet še oviran predvidoma do 12. avgusta zaradi izvedbe navezav in dokončanja del na objektih.
 
Na odseku med Celjem in Dramljami promet zaradi graditve protihrupnih ograj poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas speljan na nasprotno stran avtoceste. Priključki Celje - center, Celje - vzhod (Ljubečna) in Dramlje so odprti za promet, ravno tako obojestransko malo počivališče Zima (v smeri Ljubljane bo potrebno počivališče zapreti za nekaj dni zaradi zgraditve protihrupne ograje na zaviralnem, to je izvoznem pasu z avtoceste na navedeno počivališče). Dela bodo na odseku med Celjem in Dramljami sicer potekala vse do oktobra.

NAPOTKI
Priporočamo, da načrtujete daljši čas potovanja in si vnaprej pripravite alternativne poti in predvidene postanke.
 
Na pot se odpravite naspani in spočiti, v času manjše vročine, saj boste za volanom tako bolj pozorni in varni, s tehnično brezhibnim vozilom, v vozilu imejte dovolj tekočine za pitje, najbolje vodo.

S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov. Vedno ko pride na avtocesti do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na: https://twitter.com/dars_si ali pokličemo za nasvet Prometno-informacijski center (PIC) na kratko telefonsko številko 1970 oz. telefon: 00386 1/518-8-518.

Želimo vam prijetno in predvsem varno vožnjo.
 

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.