PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do srede, 14. avgusta 2019

07. avgust 2019 07:30

Tudi v prihajajočem tednu bo promet povečan ob običajnih poletnih prometnih konicah: v petek popoldne ter v soboto, nedeljo in v ponedeljek. Največ prometa in zastojev bo na avtocestah od Avstrije proti Hrvaški in nazaj. Obremenjene pa bodo tudi ceste iz urbanih središč proti turističnim krajem. 

Daljše čakalne dobe pričakujemo na večini mednarodnih mejnih prehodov s Hrvaško, poleg mejnih prehodov v Istri jih bo največ na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Jelšane, Starod in Karavanke.

Že sedaj opozarjamo na praznik prihodnji teden (četrtek, 15. avgusta), ko bo zaradi podaljšanega vikenda močno povečan promet že v sredo, 14. avgusta.

Predvidena dela in zapore

H3, Ljubljana in okolica

Na ljubljanski severni obvoznici je zaprt izvoz Nove Jarše iz smeri Kosez na Šmartinsko cesto, predvidoma do 18. 8. Zaprta je tudi Clevelandska cesta med Jarško in Šmartinsko cesto.

Zaprta je regionalna cesta Sneberje - Ljubljana, Šmartinska cesta (med cestama Trbeže in Snebersko cesto). Obvozi označeni.

Zapora Šmartinske ceste: Obvoz je zaradi popolne zapore izjemoma dovoljen tudi za vozila brez vinjete po štajerski avtocesti in severni ljubljanski obvoznici, proti Ljubljani priključkoma Sneberje in Nove Jarše, iz Ljubljane proti Štajerski pa med Novimi Jaršami in Šentjakobom.

A2, gorenjska avtocesta

Na A2 od Hrušice do Vodic so do 16. avgusta načrtovana vzdrževalna dela v naslednjih termini:

  • 12. avgusta na odseku Kranj zahod – Naklo med 7. in 12. uro,
  • 12. avgusta na priključku Hrušica oz. Jesenice zahod,
  • 13. avgusta na odseku Naklo – Podtabor med 7. do 13. uro,
  • 13. avgusta na priključku Lipice oziroma Jesenice vzhod,
  • 14. avgusta na odseku Podtabor – Brezje med 7. in 13. uro,
  • 14. avgusta na priključku Radovljica.

A2, dolenjska avtocesta

Med Ivančno Gorico in Bičem je promet urejen z menjavanjem prometnih pasov glede na prometne tokove, predvidoma do konca avgusta 2019. Možni so zastoji.

A1, štajerska avtocesta

V soboto, 10. avgusta, od 4.30 ure do nedelje, 11. avgusta, do 23. ure, bodo na odseku Šentjakob - razcep Zadobrova proti Ljubljani, potekala vzdrževalna dela (popravilo udarnih jam, posedkov in mrežastih razpok vozišča). Zaprt bo skrajni desni pas v razcepu Zadobrova iz smeri Štajerske proti severni ljubljanski obvoznici. Zaradi delnega zoženja prehitevalnega pasu, bo hitrost na razcepu Zadobrova na območju zapore omejena na 60 km na uro.

Do 19. avgusta, bo zaprt priključek Krtina v obe smeri. Obvoz v času popolne zapore bo urejen po vzporedni državni cesti. Prevoz izrednih tovorov skozi popolno zaporo ne bo mogoč. Popolna zapora bo vzpostavljena v vseh vremenskih pogojih.

Na delu odseka avtoceste med Slovenskimi Konjicami in Dramljami potekajo dela odstranitve in preureditve območja cestninske postaje Tepanje. Promet je na razdalji približno 2 km urejen le po eni polovici avtoceste, z menjavanjem pasov po sistemu "2+1" (dva pasova v eno smer vožnje in eden v obrano smer) glede na prometne tokove.

Priključek Slovenske Konjice bo iz smeri Ljubljane proti Mariboru zaprt predvidoma do 21. avgusta. Iz smeri Maribora proti Ljubljani bo izvoz Slovenske Konjice zaprt do predvidoma do 16. avgusta 2019, uvoz iz Slovenskih Konjic na avtocesto proti Ljubljani pa je že odprt. Obvoz je možen preko priključka Slovenska Bistrica jug in priključka Dramlje ali po cesti Celje center - Frankolovo - Stranice - Slovenske Konjice. Dela na območju cestninskih postaj Tepanje in Slovenske Konjice bodo zaključena predvidoma do 19. avgusta.     

V konicah je pričakovati zastoje predvsem v smeri prometa po enem pasu.

Novosti:  

S 1. avgustom so začele veljati nekatere spremembe glede omejitev prometa tovornih vozil nad 7,5 t NDM na mejnih prehodih s Hrvaško. Za več informacij kliknite tukaj.

Več podatkov o delih na preostalih cestah najdete na www.promet.si (levo ob zemljevidu označite možnost Delo na cesti).

Vreme: Po podatkih ARSO se nam obetajo visoke temperature, občasno so možne krajevne plohe.

Preventiva:

Varnostna razdalja, definirana v Zakonu o pravilih cestnega prometa: »Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja) oziroma na razdalji, določeni s prometnim znakom.«

V bolj laičnem jeziku vam je definicija dostopna v Mihovi in Janezovi  predstavitvi.  

Prometne informacije

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

Srečno in varno vožnjo!

Dragomelj, 7. avgust 2019

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.