PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do začetka avgusta

21. julij 2016 05:30

Pred nami sta dva prometno izredno obremenjena konca tedna. Turistična sezona je na višku, zato je že ta konec tedna, med 22. in 24. julijem, pričakovati izredno povečan promet od Avstrije in Italije proti Hrvaški, v popoldanskem času tudi od Italije proti Madžarski, prav tako iz mestnih središč proti turističnim krajem.

Proti koncu prihodnjega tedna se začenjajo šolske počitnice še v nemških zveznih državah Bavarska in Baden Wuerttemberg. Ob skorajšnjem prihodu italijanskih turistov je pričakovati dodatno povečan promet na obalnih cestah ter mejnih prehodih. Največja obremenitev cest bo po pričakovanju tako prihodnjo soboto, 30. julija, saj bo promet zaradi slovesnosti pri Ruski kapelici, ki naj bi se jo udeležil tudi predsednik Ruske federacije, močno oviran na območju Gorenjske in Ljubljane. Zato je še kako na mestu nasvet, da na območju Gorenjske in Ljubljane 30. julija ne načrtujemo potovanj oz. se pravočasno pripravimo in prilagodimo svojo udeležbo v prometu. Več na povezavi: Oviran promet na območju Gorenjske in Ljubljane.

Zastoje je vse sobote v juliju in avgustu pričakovati pred koncem na podravski avtocesti A4 v smeri proti Hrvaški. Voznikom priporočamo, da uporabijo alternativne poti. Nekaj možnosti je navedenih v priloženem letaku.
 
Ob petkih popoldne je pričakovati zastoje na celotni zahodni ljubljanski obvoznici proti Primorski ter na mejnih prehodih s Hrvaško. Ob sobotah in nedeljah bo povečan promet v obratni smeri, od hrvaške in slovenske obale proti Avstriji, pa tudi od drugih turističnih krajev proti večjim mestom.

Ob sobotah je pričakovati daljše zastoje pred predorom Karavanke, na mejnih prehodih v Istri ter Gruškovju.

Ob pričakovanju zastojev v smeri turističnih krajev, priporočamo manj obremenjene ceste in mejne prehode, npr.: MP Dobovec, Zavrč in Sočerga, prav tako, da načrtujete možne obvoze za hitre spremembe poti.
 

PREDVIDENA DELA

SEVERNA LJUBLJANSKA OBVOZNICA, H3

Na severni ljubljanski obvoznici potekajo obsežna obnovitvena dela. Promet med Tomačevim in Celovško cesto poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Do sredine prihodnjega tedna (predvidoma do 27. julija) bo zaprt priključek Savlje v smeri Primorske, po njegovem odprtju bo za osem dni v isti smeri zaprt še priključek na Celovško cesto. Zaprt je tudi uvoz Ind. cona Šiška proti Primorski. Promet za tovorna vozila nad 7,5 ton med Štajersko in Primorsko ter obratno je preusmerjen na vzhodno in južno ljubljansko obvoznico. Več informacij: tu.

PRIMORSKA AVTOCESTA, A2

Na odseku Postojna–Razdrto so predvidena dela na odstavnem pasu (delo na jekleni varnostni ograji). Dela bodo potekala do konca julija. Podnevi od 5. ure do 21. ure bo na krajših odsekih zaprt odstavni pas, ponoči od 21. do 5. ure pa občasno tudi vozni pas.

 
ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1

Na odseku Arja vas (Žalec)–Šempeter potekajo obsežna obnovitvena dela. V prvi fazi, do predvidoma 25. julija, bosta zaprta zgolj odstavna pasova v obe smeri. V drugi fazi del, predvidoma od 25. julija do 23. avgusta, bo promet še vedno potekal po obeh polovicah avtoceste, saj bosta zaprta zgolj prehitevalna pasova. Promet bo med obnovitvenimi deli sicer vseskozi urejen tako, da bo vedno potekal po dveh (zoženih) pasovih v obe smeri. Več: tu .

NOVO : H2..MARIBOR - TEZNO...VEČ

PREDOR KARAVANKE, A2

Voznikom svetujemo, da v soboto, 30. julija, v načrt potovanja ne vključijo slovensko-avstrijskega predora Karavanke na avtocesti A2, saj bo ta čez dan zaprt v obeh smereh zaradi protokolarnega obiska.

Opozarjamo na predvideno povečano število tovornih vozil pred predorom Karavanke proti Avstriji v ponedeljek, v času zastoja je oviran promet tudi pri izvozu Hrušica.

NAPOTKI

Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah ter upoštevajte prometni koledar: povezava. Na pot se odpravite izven največje vročine in prometne gostote, s pravilno naloženim tovorom, spočiti in z dovolj tekočine (plastenke z vodo). 

Več informacij:
• pregled poti preko spletne strani promet.si;
• klic operaterja na 1970, Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC);
• uporaba avtomatskega telefonskega odzivnika o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44;
• mobilna aplikacija DarsPromet+;
• Twiter @DARS_si;
• preko Facebook strani Vozimo pametno www.facebook.com/Vozimo.pametno;
• spremljanje prometnih informacij na radijskih postajah;
- mednarodne koristne povezave.

Srečno in previdno vožnjo!
 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.