PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Prometna napoved do začetka maja

21. april 2016 12:06

Pred prihajajočimi prazniki v Sloveniji bo promet povečan predvsem iz mestnih središč proti turističnim krajem že v petek popoldan, 22. aprila, ter v soboto dopoldan, 23. aprila.

Zaradi šolskih počitnic pričakujemo v torek in sredo, 26. in 27. aprila, povečan promet od Ljubljane proti Gorenjski in Primorski. Promet bo bolj kot običajno povečan tudi na mejnih prehodih s Hrvaško, predvsem na mejnem prehodu Dragonja.

V petek, 29. aprila, ter pred kresovanjem je pričakovati močno povečan promet proti turističnim krajem, v noči na nedeljo, 1. maja, pa tudi v okolici večjih kresovanj. 

Zaradi zaključka praznikov in počitnic bo promet močno povečan v ponedeljek, 2. maja, in sicer iz turističnih krajev proti mestnim središčem ter od Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Glede na pretekle podatke bodo najbolj obremenjeni mejni prehodi pri vstopu v Slovenijo Starod, Obrežje in Dragonja.  

Najbolj obremenjene smeri:
- avtocesta med Ljubljano in Koprom,
- cesta od Karavank proti Ljubljani in od Ljubljane proti mejnim prehodom s Hrvaško,
- konec novega dela hitre ceste H6 Koper–Izola in cesta Izola–Portorož–Sečovlje/Hrvaška.

Tovorna vozila

Omejitve za tovorna vozila nad 7,5 ton v Sloveniji veljajo:
- 27. aprila od 8. do 21. ure,
- 1. maja od 8. do 21. ure,
- 2. maja od 8. do 21. ure.

Zaradi praznika v Italiji pričakujemo v ponedeljek in torek, 25. in 26. aprila, povečan tovorni promet predvsem od Primorske proti Ljubljani in naprej proti Avstriji in Madžarski ter na mejnih prehodih s Hrvaško in Italijo.

Povečano število tovornih vozil je pričakovati tudi pred predorom Karavanke, in sicer v ponedeljek, 25. aprila, in v četrtek, 28. aprila. 

Zaradi vaje s področja zaščite, reševanja in pomoči bo za ves promet zaprt predor Ljubelj, in sicer v petek, 6. maja 2016 od 16.00 do okvirno 22.00 ure. 
Promet bo med vajo preusmerjen skozi predor Karavanke ter prek prehodov: Korensko sedlo, Rateče in Jezersko. 
Vaja bo zaprta za javnost, napovedana, kombinirana in enodnevna. Izvedla se bo le na slovenski strani predora s pripadniki slovenskih sil zaščite, reševanja in pomoči.

Predvidena večja dela

GORENJSKA AVTOCESTA, A2

Predor Šentvid oz. odsek Šentvid–Koseze bo v smeri od Ljubljane proti Kranju zaprt v nočeh od 21. aprila, do noči na torek, 26. aprila (21./22.4., 22./23.4., 23./24.4., 24./25.4. ter 25./26.4); zaradi vzdrževalnih del v predoru bo v navedenih dneh promet ponoči med 20. in 5.30 uro zjutraj v smeri Kranja preusmerjen na severno obvoznico H3 in prek Celovške ceste nazaj na avtocesto A2.

PREDOR KARAVANKE: V okviru geoloških raziskav pred graditvijo druge cevi bodo redne dnevne zapore v smeri proti Avstriji: od 7. do 7.30, od 15. do 15. 30 in od 23. do 23.30 ure. Popolne zapore predora (v obe smeri) bodo vzpostavljene dve noči na teden (med 1. in 5. uro zjutraj) – zapore bo sproti napovedoval Prometno-informacijski center (PIC).

DOLENJSKA AVTOCESTA, A2

Na priključku Cikava (Grosuplje - zahod) bo zaradi sanacije vozišča zaprt uvoz na avtocesto v smeri Ljubljane (obvoz bo prek priključka Grosuplje - vzhod):
- 27. aprila od 6. ure zjutraj do 28. aprila do 6. ure zjutraj,
- 29. aprila od 6. ure zjutraj do 30. aprila opolnoči.

ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1

Na odseku Maribor center (Ptujska)–Slivnica bo promet do sredine junija potekal le po polovici avtoceste dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v smeri prometne konice in po enem pasu v drugo smer. V prvi fazi del, ki trenutno potekajo med priključkom Rogoza in razcepom Slivnica, sta na razcepu zaprta izvoz iz smeri Šentilja proti Ptuju ter izvoz iz smeri Ptuja proti Ljubljani. Promet osebnih vozil bo za smer proti Ptuju preusmerjen na priključku Rogoza na regionalno cesto Hoče–Slivnica in nato na avtocestni priključek Letališče Maribor. Tovorni promet bo prek signalizacije voden do priključka Fram, od koder bodo vozila preusmerjena nazaj po avtocesti proti Mariboru do razcepa Slivnica, kjer je že obstoječe vodenje prometa za smer proti Ptuju.

NAPOTKI
Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah:
- Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC): tel. 1970;
 - avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44;
 - spletna stranhttp://www.promet.si/, prilagojena tudi za pametne telefone;
 - Twiter @DARS_si;
 - Facebook Vozimo pametno:
https://www.facebook.com/Vozimo.pametno;
 - mobilna aplikacija DarsTraffic + (DarsPromet +).

Začela se je nacionalna akcija Hitrost v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa. Hitrost vožnje je pomemben dejavnik prometne varnosti in je neposredno povezan z močjo trčenja ter tudi njenimi posledicami. Prav tako je hitrost vožnje povezana s tveganjem udeležbe v prometni nesreči, saj imajo vozniki pri visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar privede do več prometnih nesreč. Zato dosledno upoštevajmo predpisane omejitve hitrosti vožnje! V času akcije bodo poleg policije meritve hitrosti in poostren nadzor na cestah izvajala tudi občinska redarstva.

Srečno in varno vožnjo !

 

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.