PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Spremenjena prometna ureditev v razcepu Kozarje

Arhivi

17. julij 2014 09:44

Na ljubljanski obvoznici, na razcepu Kozarje (razcep, ki vodi iz Ljubljane proti Primorski), je med letošnjimi poletnimi prometnimi konicami spremenjena prometna ureditev. Z njo želi Dars povečati pretočnost prometa, skrajšati najdaljše kolone in s tem povečati varnost, saj je ob največjih zgostitvah prometa kolona segala tudi do predora Šentvid (zapiranje predora), kar je veliko tveganje s stališča prometne varnosti.

Tako bo zaradi lažjega vključevanja vozil z ljubljanske zahodne obvoznice (iz smeri Kosez in Brda) podaljšan zaviralni pas oz. izvoz proti Kopru, zaprt pa bo tudi levi pas v razcepu. Tako bo promet skozi razcep Kozarje tekel po enem pasu, saj je po prometnih analizah drugi pas v sedanji izvedbi, ko se zelo hitro spet ukine, pomenil varnostno tveganje ter povzročal dodatno zaviranje in podaljševal zastoje. Prav tako bo ob izteku razcepa proti Primorski oz. Brezovici podaljšan pospeševalni pas, tj. pas za vključevanje na avtocesto A1. Podaljšanje omenjenih pasov bo odvisno od analize širine in konstrukcije vozišče.

Tudi iz južne ljubljanske obvoznice proti Kopru bo v razcepu Kozarje ob poletnih koncih tedna zaprt desni vozni pas, s čimer bo omogočena čim bolj tekoča združitev prometnih tokov z obeh strani ljubljanske obvoznice proti Primorski.  

V sklopu teh preureditev so načrtovane tudi spremembe na avtocesti A1 na priključku Brezovica, ki bodo povečale pretočnost prometa na tem delu. 

Opisana prometna ureditev bo predvidoma veljala vsak konec tedna od petka popoldne (pribl. od 13.00) do nedelje zvečer.

Dars ob spremenjeni ureditvi izvaja stalne prometne analize, zato so možni dodatni popravki ureditve. Če se bo prvi del ureditve (iz smeri Kosez in Brda proti Kopru) izkazal za učinkovitega, bo postal stalen, in sicer do rekonstrukcije ljubljanske zahodne obvoznice, s katero je predvidena njena preureditev v šestpasovnico.  

Prikaz spremenjene prometne ureditve:
Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6

Prometno-informacijski center za državne ceste

 Vir: Dars

 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.