PROMETNO-INFORMACIJSKI CENTER ZA DRŽAVNE CESTE
MOJ PIC RSS TWITTER MOBILNI PORTAL ENGLISH

Začetek novega šolskega leta

Arhivi

30. avgust 2011 03:33

Novo šolsko leto 2011/12 je pred nami, s pričetkom v četrtek, 1. septembra 2011. Pozivamo vse voznike k večji previdnosti in pozornosti na različnih lokacijah, predvsem  v okolici prehodov za pešce, vrtcev, šol ter izobraževalnih ustanov, prav tako nakupovalnih središč. Priporočamo prilagoditev hitrosti vožnje, med njimi tudi na parkiriščih, ulicah, kjer je možnost igranja otrok.

Počitniška doživetja, prvi šolski koraki ter še več spominov, velikokrat povzročijo mladostniško vihravost ter razigranost, s tem tudi zmanjšano previdnost, zato od voznikov zahtevajo še dodatno pozornost. Otroci kot prometni udeleženci so nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo oziroma si jih razlagajo po svoje. Poleg tega imajo različne, večkrat napačne predstave in ocene oddaljenosti in hitrosti bližajočega se vozila.
 
Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je ena najpomembnejših akcij tako policije kot tudi, potrebna prioriteta voznikov. V skupino t.i. šibkejših prometnih udeležencev spadajo predvsem otroci in mladoletniki, zato je umirjanje prometa na šolskih poteh ter v njeni okolici izredno pomembna. Iz tega vidika ponovno pozivamo voznike k doslednem upoštevanju prometnih predpisov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo oziroma je gostota prometa večja.Foto:Janja Budič

Vsi udeleženci v prometu lahko s prometno kulturo, upoštevanjem različnih elementov varne in premišljene vožnje prispevamo k večji varnosti tako v prvih septembrskih dneh kot tudi skozi različna obdobja leta.

Vsem udeležencem v prometu želimo srečne, predvsem pa varne poti in varno vožnjo!
 

© 2006-2021 Prometno-informacijski center za državne ceste, DARS d.d.