Napoved prometa na slovenskih cestah za poletje 2012

V poletni turistični sezoni se na slovenskih cestah poveča predvsem promet od severa proti jugu in nazaj oz. od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna, prvi prometno bolj obremenjen pa je zadnji vikend v juniju, ko se v Sloveniji konča šolsko leto.

Odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje:

- Avtocesta A4 Maribor – Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas.
- Avtocesta A2 Karavanke – Ljubljana, pred predorom Karavanke
- Glavna cesta št. 11 Koper – Šmarje – Dragonja.
- Glavna cesta št. 111 Koper – Izola – Portorož.
- Glavna cesta št. 6 Postojna – Ilirska Bistrica – Jelšane.

Vsako leto se povečuje tudi promet od vzhoda proti zahodu in nazaj. V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom. Zato je na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakovati daljše zastoje. 

Najbolj obremenjeni mejni prehodi:
Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper – Dragonja), Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Dela na cestah

Čeprav je v gradbeništvu poletje najboljša sezona, bodo na odsekih, kjer je v turistični sezoni največ prometa, dela večinoma ustavljena. Dela pa bodo vse poletje oz. do konca avgusta potekala na ljubljanski severni obvoznici H3. Na tej cesti je namreč v poletnem času relativno najmanj prometa. 

Omejitve tovornega prometa

V Sloveniji v času turistične sezone veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.
Prav tako je tudi letos za turistično sezono avstrijski upravljavec avtocest prepovedal promet za tovorna vozila nad 7,5 t skozi predor Karavanke na avstrijski strani predora. Prepoved bo veljala vse sobote od 23. 6. do 1. 9. 2012 od 5.00 do 12.00.  

Priporočila voznikom
Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini. 

Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. 
Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede.
Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Imejte v avtu zadostno količino pijače.

Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih  pomagal poiskati alternativno pot.  V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.
Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.

Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.

Vozite zmerno.
Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage. 

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.

Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče.

Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.

Še pred potovanjem se na www.promet.si pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete.
Med vožnjo dobite sveže informacije za slovenske ceste na telefonu 1970.
Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije (v Sloveniji predvsem Val 202 in Radio SI).

Prometno-informacijski center za državne ceste