Obvezna uporaba zimske opreme

Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. l. RS št. 56/08, 58/09 in 36/10) v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca ali v primeru zimskih razmer. Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledene plošče) ali poledenelo (poledica). 

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).
 
V skladu s Pravilnikom o zimski opremi vozil v cestnem prometu (Ur. l. RS št. 104/09)  za zimsko opremo motornih vozil štejejo:
pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:
• zimske pnevmatike na vseh kolesih ali
• poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os;
pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo:
• zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali
• poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Zimske pnevmatike so tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S''. Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.

Zimske pnevmatike so lahko za največ dva razreda nižjega hitrostna razreda, kot ga zahteva konstrukcijsko določena najvišja hitrost vozila.

Pnevmatike na vozilih z največjo dovoljeno maso do vključno 3.500 kg, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h, morajo biti enake velikosti, vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine).

Ne glede na prej navedene pogoje štejejo za zimsko opremo vozil, ki so v prometu v priobalnem področju Slovenije, poletne pnevmatike z globino kanalov dezena najmanj 3 mm. Priobalno področje je območje, ki ga omejuje obala Jadranskega morja, meja z Italijo, meja s Hrvaško ter naslednje ceste (ki so vključene v to področje):

- R3 627 – odsek 3761 mejni prehod Osp - Črni kal,
- R1 208 – odsek 1434 Črni kal - Aver,
- R2 208 – odsek 1059 Aver - Gračišče in
- R3-626 – odsek 3726 Gračišče - mejni prehod Brezovica pri Gradinu.