Po 5. maju ponovno dela na slovenskih avtocestah

V maju 2014 voznike čakajo delovne zapore na kar enajstih odsekih slovenskih avtocest. Večina del se bo izvajala med vikendi in v nočnem času. Zastojem se povsod kljub temu ne bo dalo v celoti izogniti. Voznike zato pozivamo, da si svoja potovanja, v primeru, da so na njihovi poti zapore, načrtujejo izven največjih prometnih konic ali pa poiščejo možne alternativne poti.
Ob tem seveda opozarjamo, da je potrebno po obvoznih cestah, uradno priporočenih ali tistih, ki jih izberemo sami, upoštevati postavljeno prometno signalizacijo. Predvsem voznike tovornih vozil še dodatno opozarjamo, da je na številnih regionalnih in lokalnih cestah promet za tovorna vozila prepovedan oziroma omejen, zato predlagamo, da se držijo uradno predpisanih obvozov. 

Dars d.d. bo predvidoma po prvomajskih praznikih nadaljeval z zaporami na treh odsekih, kjer so bila dela zaradi velikonočnih in prvomajskih praznikov ter predvidenega povečanega prometa začasno prekinjena. 

 1. Na Primorskem bo med 5. in 24. majem 2014 zaprta še druga polovica hitre ceste Koper - Škofije, med priključkoma Koper center in Koper - Semedela. Promet bo preusmerjen na drugo polovico avtoceste, kjer bo potekal dvosmerno. Zaprt bo tudi priključek Koper center (Slavček) proti Ljubljani. Obvozi bodo urejeni po državnih in občinskih cestah.
   
 2. Nadaljevala se bodo tudi dela na gorenjski avtocesti Ljubljana - Karavanke. Med priključkoma Brnik in Kranj - vzhod bo med 5. in 30. majem 2014 zaprta polovica avtoceste proti Karavankam. Promet bo na tem odseku potekal po drugi polovici avtoceste tako, da bosta dva pasova v tisti smeri, kje se zaradi prometne konice pričakuje povečan promet. Zaprto bo tudi počivališče Voklo proti Kranju.
   
 3. Po 5. maju bodo nadaljevali z deli tudi v predoru Karavanke. Promet bo skozi predor ponovno potekal izmenično enosmerno. Občasno so predvidene nočne zapore med 23. in 4:30 uro. Predlagamo dnevno spremljanje aktualnih razmer.   

Na avtocesti Koper - Ljubljana so predvidene naslednje nove delovne zapore:

 1. Od 5. do 16. maja bodo delali na odseku Kozina - Črni Kal. Zaradi popravila viadukta Smelavc bo v obe smeri zaprt po en vozni pas. Delali naj bi 6 dni v navedenem terminu. 
   
 2. Med 5. in 9. majem so dela predvidena na relaciji Unec - Postojna, na prehitevalnem pasu proti Kopru. Promet bo potekal po voznem in počasnem pasu. 
   
 3. Med 12. majem in 30. julijem so predvidene delovne zapore od Postojne proti Uncu, torej proti Ljubljani, kjer bodo postavljali protihrupne ograje in bo zaprt odstavni pas. Promet bo nemoteno potekal dveh zoženih pasovih. 
   
 4. Med 12. in 25. majem pa bodo predvidoma šest dni delali tudi od Unca proti Postojni, torej proti Kopru. Tudi ta dela bodo na odstavnem pasu. Promet pa naj bi na tem odseku nemoteno potekal po voznem in prehitevalnem pasu.

Na avtocesti Maribor - Murska Sobota bo od 5. - 31. maja, med Lenartom in Sernarsko proti Mariboru, promet potekal samo po enem voznem pasu.  

Več zapor je predvidenih tudi na avtocesti Ljubljana - Maribor:

 1. Od 13. do 15. maja bodo v nočnem času popolne zapore na odseku razcep Dragučova - Maribor - center v obe smeri. Prva nočna zapora bo v torek, 13. maja od 19. ure  do 5. ure v sredo, 14. maja, druga pa od 19. ure v sredo, 14. maja do 5. ure v četrtek, 15. maja. Zaradi del v predoru Vodole bo promet, v času popolne zapore polovice avtoceste, potekal po drugi polovici dvosmerno.
   
 2. Pri Ljubljani bodo delali med razcepom Zadobrova in priključkom LJ-Šentjakob (AC Ljubljana - Maribor). Zaradi popravila vozišča bo tako promet, od 10. maja od 7. ure zjutraj do 11. maja do 22. ure, potekal samo po enem voznem pasu tako od Golovca proti Šentjakobu kot tudi iz smeri Novih Jarš proti Šentjakobu. Rezervna termina sta 17. in 18. maj oziroma 24. in 25. maj. Dela bodo samo čez vikend.
   
 3. Popolne zapore bodo maja 2014 v nočnem času (med 20. in 5. uro) zaradi pregledov predorov Pletovarje in Golo Rebro. Zaprti bodo naslednji odseki Slovenska Bistrica - Slovenske Konjice, Slovenske Konjice - Dramlje, Dramlje - Celje in Celje - Arja vas.
  Odseke proti Ljubljani bodo zaprli dvakrat:
  - od 20. ure, 10. maja do 5. ure, 11. maja in
  - od 20. ure, 11. maja do 5. ure, 12. maja.
  Proti Mariboru pa so predvidene zapore tri noči zapored:
  - od 21. ure 19. maja do 5.ure 20. maja;
  - od 21.ure 20. maja do 5. ure 21. maja ter
  - od 21. ure 21. maja do 5. ure 22.maja.
   
 4. Z deli bodo zaradi preureditve predorske signalizacije in dograditve predorskih sistemov v predorih Ločica, Jasovnik, Trojane in Podmilj, nadaljevali tudi na odseku Blagovica - Vransko v maju 2014 proti Mariboru. Zapore bodo predvidoma med 9. majem in 16. junijem, vsak vikend , od petka od 21. ure pa do ponedeljka do 6. ure:
  - od 9. do 12. maja,
  - od 16. do 19. maja,
  - od 23. do 26. maja,
  - od 30. maja do 2. junija,
  - od 6. do 9. junija ter
  - od 13. do 16. junija.     

Voznike opozarjamo, da obstaja možnost, da pri kateri od napovedanih oziroma predvidenih zapor lahko pride do sprememb, zaradi tehničnih težav ali drugih izrednih dogodkov. Zato priporočamo, da stanje na cestah preverite, preden se odpravite na pot. Prav tako ni mogoče natančno napovedati oziroma oceniti nastanka in dolžine zastojev, saj nanje vplivajo številni nepredvidljivi dogodki: vreme, nesreče, okvare vozil ipd...