Povečan promet med 19. in 22. marcem - Planica 2015

 

V času Svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici (19. - 22. marca 2015) pričakujemo na območju Rateč - Podkorena zelo povečan promet, na gorenjski avtocesti v smeri Jesenic ter na cesti Jesenice – Rateče, prav tako v obratni smeri.

Zaradi del na novem nordijskem centru v Planici je letošnje leto spremenjena in omejena prometna površina od dovoznih cest do parkirnih površin in temu primerno prilagojena prometna ureditev. V času prireditve je pričakovati tudi oviran promet s polovično zaporo
ceste od Rateč do bivšega mejnega prehoda Rateče in Korensko sedlo ter visoko gostoto prometa v okolici.

 
Promet bo sicer povečan vse od Ljubljane proti Jesenicam, Kranjski Gori ter na območju Rateč in Planice, najbolj na odseku od avtocestnega priključka Hrušica do Rateč, na cestah: R1-201, R1-202, RT-902, relacijah Jesenice - Kranjska Gora - Rateče - Planica in Korensko sedlo - Podkoren - Rateče - Planica.
Do začasnega krožnega križišča v Ratečah bo promet potekal brez posebnih sprememb, v primeru prevelike gostote prometa oz. zastojev, je možnost vmesne preusmeritve na razbremenilne ceste in parkirne površine v Podkorenu ali že v Kranjski Gori. Izjema bo selekcija avtobusov in kombijev (samo v soboto) že na avtocesti pred izvozom za Kranjsko Goro. Selekcija bo veljala za tiste, ki ne bodo posedovali ustreznega kartona, ki bo dokazoval, da so vstopnice kupili v predprodaji, nakup teh pa bo možen na tovornem platoju Karavanke. Možnost zgostitev ter omejitev prometa je pričakovati tudi ob in v naselju Rateče, ob robu regionalne ceste iz smeri državne meje proti začasnemu krožišč v Ratečah, pod nekdanjimi skakalnicami v Ratečah ob kolesarski poti, na asfaltiranem nekdanjem igrišč nasproti baze CP Remiza (Rateč), v Zelencih ob regionalni cesti.
Po potrebi se bo avtobuse parkiralo že v Podkorenu in Kranjski Gori. Iz vseh bolj oddaljenih površin bo organiziran krožni avtobusni prevoz iz začasnih avtobusnih postajališč, ki bodo ustrezno označena.    
Posebej bi radi opozorili vse voznike avtobusov, da bodo letos vse avtobuse v Planici usmerjali na parkiranje mimo boksov 1 in 2. Tu so bili do sedaj parkirišča za avtobuse, letos pa je tu gradbišče in ostaja le en boks za parkiranje cca. 30 avtobusov. Letos so pod Ciprnikom pripravili površine za parkiranje 140-150 avtobusov.
Zaradi posebnega prometnega režima voznikom svetujemo, da se pred potjo seznanijo s programom in navodili organizatorja, možnimi lokacijami parkirnih mest oziroma omejitvami vožnje. Večjo gostoto prometa je pričakovati v soboto in nedeljo zjutraj (avtobusi) ter pozno popoldne. Priporočamo, da načrtujete svojo pot glede na aktivnosti programa in možnega dostopa ter se na prireditev odpravite z nekoliko rezervnega časa.

VIR: planica.si