Povečano število različnih udeležencev v prometu

Sončni dnevi privabijo na naše ceste večje število različnih udeležencev v prometu, tudi ta konec tedna je pričakovati povečano število pešcev, kolesarjev, traktoristov, motoristov...
 
Statistični podatki kažejo, da je v lanskem letu na slovenskih cestah umrlo že 5 pešcev, 14 kolesarjev in 28 motoristov. Javna agencija za varnost prometa svetuje izjemno previdnost in strpnost vsem udeležencem v prometu, prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti ter uporabo zaščitne čelade. Posledice vremenskih razmer se kažejo tudi z nanosi možnega peska, ostanka prahu, ipd... na nekaterih odsekih, zato predvidevanje možnih nepredvidljivih ovir na vozišču ne bo odveč.

Zaradi majhne vidnosti silhuete motorista in tudi kolesarja, je možnost nepričakovanih trkov še toliko bolj večja. Zato je večja pozornost na različnih lokacijah,
še posebej v naseljih in na manj prometnih cestah nujna. Svojo vidnost lahko izboljšamo, predvsem z nošenjem odsevnih oblačil svetlih barv. Prav tako pa je pomembno, da imajo motoristi vedno prižgane luči.

Pozivamo vse voznike k strpnosti in predvidevanju, predvsem pa k varni vožnji. Naj začetek motoristične sezone ne pomeni sproščanje adrenalina posameznikov,  preizkus zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak predvsem varno in prijetno vožnjo oziroma hojo v naravi.

Opozorilo za previdnost velja tudi za vse ostale udeležence v prometu, saj vsak lahko po svojih najboljših močeh prispeva za lastno varnost in varnost drugih. Več o tem na spletni strani:
www.avp-rs.si.

Vir: AVP, Policija, PIC