Povečan promet zaradi binkoštnih praznikov in počitnic v Avstriji in Nemčiji

Čeprav se vsako leto promet zaradi večjega števila turistov poveča šele konec junija, najbolj pa v drugi polovici julija in prvi polovici avgusta, pa letos pričakujemo prvi val že ob binkoštnih praznikih, ko se v Avstriji in nekaterih deželah Nemčije začnejo krajše počitnice. Ob ugodni vremenski napovedi bo prometa še več. 

Že tradicionalno je največ povečanega prometa pričakovati v smeri sever – jug oz. od Avstrije proti Hrvaški in obratno, v zadnjem času pa nič bolj ne zaostaja smer vzhod – zahod. Številni ljudje z vzhoda so namreč predvsem v Italiji in Franciji že postali redni sezonski delavci, ki se ob praznikih in počitnicah vračajo domov.
Zato vsem, ki se boste v tem času znašli na naših avtocestah in hitrih cestah priporočamo predvsem strpnost, saj vsi tujci naših cest ne poznajo dobro in zato lahko od njih pričakujemo tudi nepredvidena ravnanja.

Več vozil s tujimi registracijami pričakujemo že v četrtek, 5. junija, še več pa v petek in soboto. V ponedeljek, 9. junija, se bodo številni turisti vračali nazaj, zato bo promet povečan v obratni smeri – od Hrvaške proti Avstriji in Italiji ter od Madžarske proti Italiji. 

Odseki, kjer tudi tokrat pričakujemo največ prometa:
- Avtocesta A4 Maribor – Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas.
- Avtocesta A2 Karavanke – Ljubljana, pred predorom Karavanke
- Glavna cesta št. 11 Koper – Šmarje – Dragonja.
- Glavna cesta št. 111 Koper – Izola – Portorož.
- Glavna cesta št. 6 Postojna – Ilirska Bistrica – Jelšane.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi:
Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper – Dragonja), Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Čeprav je v poletnem času med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom, je vse več gneče tudi na štajerski avtocesti A1 med Mariborom in Ljubljano. Zato bodo v teh dneh ob povečanem prometu že v primeru manjših izrednih dogodkov ali nesreč lahko nastali daljši zastoji.

Dela na štajerski avtocesti
Posebej opozarjamo na nujna dela na A1 na odseku Vransko – Blagovica, v trojanskih predorih. V tej fazi bo možno vsa dela izvesti ponoči, kljub temu pa priporočamo, da se v času popolnih zapor cestam na tem delu izognete, če je le mogoče. Zaradi popolne zapore v noči na nedeljo ( 7./8. junij) ter na ponedeljek (8./9. junij) bodo osebni avtomobili namreč preusmerjeni na regionalno cesto, ki pa ima poškodovan viadukt, zato bo promet tam potekal izmenično enosmerno. Tistim, ki bodo morali z osebnim avtomobilom v omenjenih nočeh nujno na pot, pa predlagamo, da za relacijo med Ljubljano in Vranskim izberejo cesto skozi Tuhinjsko dolino ali Zasavje. V času obvozov bo Dars pozorno spremljal tovorni promet in ga zastojem primerno upravljal, zato naj vozniki dosledno upoštevajo signalizacijo in navodila pristojnih služb na terenu.

Maraton Franja
Ob tem koncu tedna bo potekal tudi tradicionalni kolesarski Maraton Franja. Na tradicionalnih trasah posameznih dirk bo promet močno oviran, nekatere ceste pa bodo tudi zaprte. Voznike opozarjamo predvsem na manj znan petkov kronometer, zaradi katerega bodo popoldne in zvečer zaprte ceste med Šmartinsko cesto v Ljubljani in Dolom pri Ljubljani. 
Voznikom svetujemo, da pred odhodom na pot pokličejo Prometno-informacijski center na kratko telefonsko številko 1970 ali odzivnik 080 22 44 ali pogledajo na spletno stran www.promet.si ter se tako pozanimajo o trenutnem stanju na slovenskih cestah ter o predvidevanjih za naprej (prometni koledar).

Prometno-informacijski center