Previdno pri vožni po gorenjski avtocesti

Na gorenjski avtocesti DARS med Naklim in Radovljico opravlja preplastitve vozišča s pomočjo posebne tehnologije. Zaradi zahtev tehnološkega postopka na vozišču ostaja kamenje. Voznike opozarjamo naj se držijo varnostne razdalje in omejitev, saj jim kamenje lahko poškoduje vozilo.

Posebej previdni naj bodo motoristi.

V ponedeljek, 25. maja 2020, je družba DARS začela po posameznih etapah nanašati dvoslojno površinsko prevleko na približno 400 m vozišča na odseku avtoceste A2 med priključkom Kranj zahod in Podtaborom proti Jesenicam, na območju viaduktov Tržiška Bistrica, Lešnica, Ljubno, Peračica, Dobruša in Zgoša na odseku med Podtaborom in Radovljico, ravno tako proti Jesenicam, ter delu razcepa Podtabor in priključku Naklo.

 

Dvoslojna površinska prevleka je učinkovit ukrep za preprečitev nadaljnjega propadanja obrabno-zaporne plasti asfaltne površine, na kateri se pojavljajo manjše poškodbe zaradi staranja bitumenskega veziva. DARS je takšno površinsko prevleko leta 2016 poskusno izvedel na dveh viaduktih na gorenjski avtocesti. Ukrep je dosegel zastavljena pričakovanja, zato ga bo DARS začel v prihodnje uporabljati v širšem obsegu.

Dela, ki se izvajala predvidoma do sredine junija letos v več fazah - najprej bodo potekala na prehitevalnem pasu, v naslednji fazi pa na voznem in odstavnem. Po zaključku del in odstranitvi zapore bo na posamezni lokaciji še deset dni ostala omejitev hitrosti na 60 km/h.

DARS voznike opozarja, naj dosledno upoštevajo predpisano hitrost vožnje, ki jo bodo poostreno nadzirali tudi policisti, ter ohranjajo ustrezno varnostno razdaljo, saj je na teh lokacijah možno izletavanje zrn. 

Predstavitev tehnologije si lahko ogledate na naslednjih povezavah:

https://www.youtube.com/watch?v=RCkmuSJIfXk

https://www.youtube.com/watch?v=osuKiKAzp-g&feature=emb_logo

Vir: DARS d.d.