Prometna napoved do 11. december

Nekoliko več prometa je lahko pričakovati konec tedna iz mestnih središč proti turističnim krajem ter v nedeljo v obratni smeri. Zaradi bližajočih se praznikov ter decembrskih prireditev so možne zgostitve v bližini večjih nakupovalnih središč, na mestnih ulicah ter trgih, nekoliko povečan promet je pričakovati na mejnih prehodih ter odsekih, kjer je spremenjena prometna signalizacija zaradi del.

V torek, 8. decembra, je v Avstriji in Italiji praznik in dela prost dan.

PREDVIDENA DELA:
ŠTAJERSKA AVTOCESTA, A1
Na odseku med Slovensko Bistrico in Mariborom bo do vključno petka, 4. decembra, promet oviran zaradi krpanja dotrajanega vozišča. V četrtek, 3. decembra, bo promet proti Mariboru na odseku Slovenska Bistrica–Fram v razdalji nekaj sto metrov med 8. in 17. uro potekal zgolj po prehitevalnem pasu (popoldan je pričakovati krajše zastoje). V petek, 4. decembra, bo promet proti Mariboru na odseku Fram–Maribor jug/Slivnica v razdalji nekaj sto metrov med 7.30 in 17. uro potekal le po prehitevalnem pasu, ravno tako med Slovensko Bistrico in Slovenskimi Konjicami proti Ljubljani, med 10. in 17. uro (zastojev ni pričakovati).
PRIMORSKA AVTOCESTA, A1
V predoru Kastelec na odseku Kozina– Črni Kal so v nočeh na petek (3./4.12.) in soboto (4./5.12.), med 20. in 5. uro, zaradi del (nadgraditev nadzorno-krmilnega sistema) predvidene nočne popolne zapore v smeri Kopra in Ljubljane. Obvoz bo v dolžini nekaj manj kot 9 km urejen po vzporedni regionalni cesti med priključkoma Kozina in Kastelec.
GORENJSKA AVTOCESTA, A2
Med počivališčem Jesenice in priključkom Jesenice vzhod (Lipce) bo promet proti Ljubljani prek viadukta Podmežakla 2 zaradi sanacije poškodovanega vozišča predvidoma do 10. decembra potekal zgolj po prehitevalnem pasu.
OSTALE POSEBNOSTI
V Ljubljani je promet na Slovenski cesti (med Aškerčevo in Šubičevo ulico) oviran zaradi arheoloških raziskav; promet bo predvidoma do konca decembra potekal enosmerno proti Aškerčevi.
V Celju je zaradi poškodovanega mostu zaprta Čopova ulica na mostu čez Savinjo; obvoz je urejen. Na območju mostu velja do preklica omejitev za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3.5t.
Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami. (normalno prevozna)
MEJNI PREHODI
Stari mejni prehod Šentilj (na regionalni cesti Šentilj–MP Šentilj) je zaprt v obe smeri za ves promet. Obvoz po štajerski avtocesti med državno mejo in priključkom Šentilj je možen tudi brez slovenske vinjete. V Avstriji je za obvoz po avtocesti potrebna vinjeta. Na avstrijski strani MP Šentilj od 30. 11. 2015 naprej avstrijska vinjeta med prehodom in prvim priključkom ni več potrebna.
NAPOTKI
Prometnim nesrečam pogosto botruje premajhna varnostna razdalja, ob večji hitrosti so posledice lahko zelo hude. Zakon kot varnostno določa najmanj razdaljo, ki jo pri trenutni hitrosti prevozimo v dveh sekundah. Pri 100 kilometrih na uro je približno 55, pri 130 kilometrih na uro pa 72 metrov. Prometne nesreče poleg tudi hudih posledic za njihove udeležence posledično vplivajo še na zaporo avtoceste ali zmanjšano pretočnost ter daljše zastoje.

V primeru zastojev na avtocesti ne pozabimo na pravilno razvrščanje!

Spletna stran www.promet.si je prirejena tudi za mobilne telefone. Dostopna je na naslovu http://m.promet.si. Poleg prometnega poročila in razmer na slovenskih cestah si lahko v rubriki Dodatne vsebine ogledate razmere na mejnih prehodih, cestne kamere, števce prometa in podatke z merilnikov burje v Vipavski dolini.
Želimo vam, da bi bil prazničen december čim bolj varen in prijeten.