Prometna napoved do 8. januarja 2016

Povečano gostoto prometa je pričakovati iz mestnih središč proti turističnim krajem, okrog nakupovalnih središč, manj prometa pa bo po pričakovanju v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah. Konec tedna, zlasti v nedeljo, je pričakovati visoko gostoto prometa iz turističnih krajev v notranjost, predvsem od Hrvaške proti Avstriji in Italiji.

Zaradi večjega števila silvestrovanj ter različnih prireditev so možne zgostitve na mestnih ulicah ter trgih.

                                     

V soboto, 2. januarja, se bodo čez dan padavine po napovedi ARSO razširile na večji del Slovenije. Meja sneženja bo večinoma med 400 in 600 metrov nadmorske višine, v noči na nedeljo pa se bo spustila do nižin.

  

V zimskih razmerah se je na pot potrebno odpraviti le z ustrezno zimsko opremo in vožnjo prilagoditi razmeram na vozišču. Tudi sicer bo v prvi polovici tedna prevladovalo nestalno vreme z občasnimi padavinami.  
 
V sredo, 6. januarja, je pričakovati povečan promet od Madžarske proti Italiji, možnost je tudi povečanega števila tovornih vozil proti Italiji in Avstriji, in sicer zaradi praznika na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in nekaterih delih Nemčije.
 
V četrtek, 7. januarja, je pričakovati povečano število tovornih vozil pred mejnimi prehodi iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

Sicer občasne zgostitve prometa lahko pričakujemo vse do sredine januarja.
 
NAPOTKI
 
Zaradi napovedanih nizkih temperatur voznikom priporočamo previdnost, saj je, razen na Primorskem, možnost poledice zlasti na mostovih ter senčnih legah. Prav tako so zaradi manka dežja ceste ponekod mastne in zato spolzke.
 
V primeru megle je potrebno zmanjšati hitrost oziroma jo prilagoditi vidljivosti, prižgati meglenke in povečati varnostno razdaljo.
 
V tem prazničnem obdobju se alkohola popije več kot navadno, vendar alkohol nikakor ne sodi za volan! Tudi uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je izredno nevarna!
 
Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.
  
Srečno in varno na poti vam želita DARS d.d. in Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC).