PROMETNA NAPOVED DO NOVEGA LETA 2016

Povečano gostoto prometa je že danes popoldan pričakovati iz mestnih središč proti turističnim krajem, okrog nakupovalnih središč, prav tako cerkva zaradi božičnih praznikov v večini evropskih držav. V nedeljo je pričakovati povečan promet iz turističnih krajev proti notranjosti.

Zaradi praznikov, novoletnih šolskih počitnic ter različnih prireditev so možne zgostitve na mestnih ulicah ter trgih. Nekoliko povečan promet je pričakovati na mejnih prehodih ter odsekih, kjer je spremenjena prometna signalizacija zaradi del. Sicer pa občasne zgostitve pričakujemo vse do sredine januarja.

V petek, soboto in nedeljo, 25., 26. in 27. decembra, velja po Sloveniji omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton.
 
Močno povečan promet je pričakovati v sredo, 30. decembra na Bledu ter njegovi okolici zaradi prireditve.  

Alkohol ne sodi za volan! Če ga boste uživali, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva. Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, varnostni razdalji, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in še posebej mobilnih telefonov. Njihova uporaba med vožnjo je po nekaterih raziskavah vsaj tako nevarna kot alkohol za volanom.

PREDVIDENA DELA:

OBALNA HITRA CESTA H6
Na odseku med Izolo in Koprom je v ponedeljek, 28. decembra, ter torek, 29. decembra, v predoru Markovec proti Kopru predvidena zapora enega pasu.

OSTALE POSEBNOSTI

A1, A4, A5, H2
V decembru je v okviru izvedbe meritev vozišč predvideno snemanje avtocest in hitrih cest, predvidoma med 9. in 14. uro, ob lepem vremenu vse dni v tednu. Vožnja za snemalnim vozilom bo tako po prehitevalnem kot voznem pasu potekala z omejeno hitrostjo, predvidoma 50 km/h. Snemanje se izvaja predvsem za potrebe popisa prometne signalizacije in opreme avtocest.

MEJNI PREHODI
Stari mejni prehod Šentilj (na regionalni cesti Šentilj–MP Šentilj) je zaprt v obe smeri za ves promet. Obvoz po štajerski avtocesti med državno mejo in priključkom Šentilj je možen tudi brez slovenske vinjete. V Avstriji je za obvoz po avtocesti potrebna vinjeta. Na avstrijski strani MP Šentilj avstrijska vinjeta med prehodom in prvim priključkom ni potrebna do preklica zaradi migrantskih tokov.
 
NAPOTKI
 
Vozniki v primeru megle zmanjšate hitrost, prižgete meglenke in povečate varnostno razdaljo. Pešcem in kolesarjem ob slabši vidljivosti priporočamo odsevna telesa.
 
V primeru zastojev na avtocesti ne pozabimo na pravilno razvrščanje!
 
 
Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.
 
ŽELIMO VAM LEPE BOŽIČNO-NOVOLETNE PRAZNIKE TER SREČNO IN VARNO VOŽNJO.