Slovenske ceste poleti

V poletni turistični sezoni se na slovenskih cestah promet poveča predvsem od severa proti jugu in nazaj oz. od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna, prvi prometno bolj obremenjen pa je zadnji vikend v juniju, ko se v Sloveniji konča šolsko leto.

Odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje:
- Avtocesta A4 Maribor – Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas.
- Avtocesta A2 Karavanke – Ljubljana, na zožanju avtoceste pri viaduktu Peračica in v obratni smeri pri razcepu Podtabor.
- Glavna ceste št. 11 Koper – Šmarje – Dragonja.
- Glavna cesta št. 111 Koper – Izola – Portorož.
- Glavna cesta št. 6 Postojna – Ilirska Bistrica – Jelšane.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi:
Sečovlje (na cesti Portorož – Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper – Dragonja), Starod (na cesti Kozina – Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica – Jelšane), Obrežje (na avtocesti Novo mesto – Obrežje) in Gruškovje (na cesti Ptuj – Gruškovje).

Dela na cestah
Čeprav je v gradbeništvu poletje najboljša sezona, bodo na odsekih, kjer je v turistični sezoni največ prometa, dela večinoma ustavljena. Izjema je primorska avtocesta na odseku Divača – Kozina, kjer pa bodo vzdrževalci zaporo prestavljali tako, da bosta dva vozna pasova odprta v smer povečanega prometa. V primeru zastojev na tem odseku priporočamo obvoz na relaciji Fernetiči (Italija) – Trst – Škofije – Koper in obratno. 

Na Dolenjskem se konec junija odpira zadnji odsek avtoceste med Ljubljano in Obrežjem, in sicer mimo Trebnjega. Zato na tem delu po odprtju avtocestnega odseka ne bo več zastojev.

Omejitve tovornega prometa
V Sloveniji v času turistične sezone veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.(več)

Priporočila voznikom
Priporočamo, da se poleti, če je le mogoče, na pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči in zgodaj zjutraj ter se tako izognete največjim zastojem.

Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede.

Ko se odpravljate na daljšo pot, imejte v avtu zadostno količino pijače, dovolj goriva ter zemljevid, ki vam bo ob morebitnih nepredvidenih dogodkih pomagal poiskati alternativno pot. V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.

Pred potovanjem se na spletni strani www.promet.si pozanimajte o stanju na cestah v Sloveniji in si priskrbite kontakte za prometne informacije v tujini. Med potovanjem pa lahko vsak trenutek dobite sveže informacije o stanju na slovenskih cestah na kratki telefonski številki 1970. Priporočamo tudi poslušanje prometnih informacij na radiu, predvsem na Valu 202 in prometnem radiu RSI.

Prometno-informacijski center za državne ceste

VIr: DARS, Policija