Vinjete in obnovitvena dela med Koprom in Semedelo

Odsek glavne ceste G2-111med Koprom in Semedelo je prekategoriziran v hitro cesto H6, v upravljanje pa ga je prevzela družba Dars, d.d., zato je tu obvezna uporaba vinjete. Vendar v času obnove nadvoza v Semedeli na tistih delih hitre ceste H6, ki bodo veljali kot obvoz, vinjete ne bodo potrebne.

DARS d.d. je v skladu z vladno uredbo o prekategorizaciji dela glavne ceste G2 111 v hitro cesto H6, s strani Direkcije RS za ceste prevzel v upravljanje in vzdrževanje 1,1 kilometra hitre ceste med priključkoma Koper Slavček in Semedela. Odslej je tako tudi za vožnjo po tem zadnjem delu obalne štiripasovne hitre ceste obvezna vinjete za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone. Njeno uporabo v skladu z zakonom o javnih cestah nadzirajo pooblaščeni prekrškovni organi, predvsem cestninski nadzorniki DARS d.d. Uporabniki in uporabnice hitre ceste so o obvezni uporabi vinjet obveščeni tudi z obvestilnimi tablami, ki jih je DARS d.d. postavil na uvoznih krakih priključkov Slavček in Semedela, kjer jih doslej ni bilo.

DARS d.d. je sicer v upravljanje in vzdrževanje poleg omenjenega odseka hitre ceste H6 med priključkoma Slavček in Semedela prevzel še približno 800 metrov odseka med Semedelo in Žusterno, ki pa ostaja necestninski predvidoma do zgraditve in predaje prometu odseka hitre ceste Koper – Izola, katerega del je tudi dvocevni predor Markovec.

V obdobju rekonstrukcije bo za ves promet zaprt nadvoz v Semedeli, to je od 20. oktobra 2010 do predvidoma 31. maja 2011. V okviru načrtovane prve faze, ko bo zaprta polovica hitre ceste proti Ljubljani, bo prek priključka Semedela zaprt izvoz iz smeri Izole proti središču Kopra. Uporabniki hitre ceste bodo to lahko zapustili na naslednjem priključku, to je Slavček, in za te uporabnike ta del hitre ceste ne bo cestninski oz. vinjetni. Odprt pa bo uvoz na hitro cesto prek priključka Semedela v smeri Ljubljane.

V drugi fazi, ko bo zaprto smerno vozišče hitre ceste proti Izoli, pa bo na priključku Semedela zaprt izvoz iz smeri Ljubljane proti središču Kopra, medtem ko bo odprt uvoz na hitro cesto iz smeri centra Kopra proti Izoli.

Prva in druga faza bosta trajali približno vsaka polovico obdobja do dokončanja rekonstrukcije nadvoza.

V času rekonstrukcije nadvoza bo veljala tudi popolna zapora Piranske ceste, na Cesti na Markovec pa bo veljal enosmerni prometni režim, in sicer v smeri proti bolnišnici Izola. V obratni smeri bo promet dovoljen za avtobuse in taksiste. Za dostop do Kopra iz smeri Bertokov voznikom svetujemo uporabo nove ankaranske vpadnice.

Viri: Dars, MOK