Zaključna dela na območju predora Šentvid

Na območju Šentvida bosta zaradi zaključnih del navezovanja novozgrajenih priključnih cevi predora Šentvid na Celovško cesto ter v glavni predorski cevi do 22. decembra 2009 še dve fazi zapore cest.

Predvidoma od 22. oktobra bo zaprt en prometni pas Celovške ceste, v smeri proti centru, in sicer v dolžini nekaj sto metrov, med križiščem pri Jelenu na Celovški cesti in priključkom Šentvid (mimo bencinskega servisa), vendar bo izvajalec zaporo med delavniki postavil po jutranji prometni konici, takoj po 9.00. Promet bo v dolžini približno 500 metrov v smeri centra potekal le po enem pasu prek dneva, po koncu del, predvidoma med 17.00 in 18.00, pa bo izvajalec zaporo umaknil. Kljub temu, da bo izvajalec delovno zaporo prilagajal tako prometu (po jutranji konici), kakor tudi izvedbi del (če del ne bo opravljal neposredno na območju stika s Celovško cesto, zapore v tistem obdobju tudi postavil ne bo), je zaradi gostote prometa pričakovati tudi zastoje. Promet v nasprotni smeri, proti Medvodam, ne bo moten in bo po tem delu Celovške ceste potekal po obeh voznih pasovih. Direkcija RS za ceste je izvajalcu izdala dovoljenje za zaporo tega dela Celovške ceste do 25. novembra.

Trenutno je še vedno zaprt priključek Šentvid, kjer izvajalec sanira galeriji na priključnih rampah. Dela bo zaključil 15. novembra, ko bo na priključku Šentvid za promet spet odprt izvoz s Celovške ceste na gorenjsko avtocesto, če bodo dopuščale vremenske razmere, bo izvajalec, kakor je napovedal, z deli na Celovški cesti zaključil predčasno, lahko že 15. novembra, ko bi umaknil tudi zaporo s Celovške ceste in omogočil odprtje tudi izvoza z gorenjske avtoceste na celovško cesto. Dejstvo je namreč, da bi odprtje priključne rampe, ki z avtoceste vodi na Celovško cesto, v primeru zapore tudi na Celovški cesti, ob tako velikih prometnih obremenitvah lahko privedlo do kolon, ki bi segale vse na avtocesto. Zato je odprtje te priključne rampe povezano z umaknitvijo zapore na Celovški cesti, ki bo po najbolj optimistični različici 15. novembra, sicer pa najkasneje do 25. novembra.

V drugi fazi, od 9. do 22. decembra, bo za promet zaprt predor Šentvid. V tej fazi na Celovški cesti ne bo zapor, odprta bosta tudi izvoz in uvoz na avtoceste prek priključka Šentvid (priključni rampi). Zaradi del v predoru (navezava priključnih cevi na območju glavnih predorskih cevi ter navezava sistemov – elektro in strojna oprema ipd.) se je nemogoče izogniti zapori predora (v tem obdobju bodo namreč zaradi navezave elektro in strojnih instalacij med drugim izklopljeni vsi sistemi, ob koncu pa bo potrebno opraviti tudi požarni test oz. test prezračevanja), tako da se ves promet iz Gorenjske na obvoznico preusmeri prek Celovške ceste. Pričakovati je zastoje na Celovški cesti.

vir: Dars d.d.